Löneväxling ITP1
Sök:

Löneväxling ITP1

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Löneväxling ITP1

I ITP1 tjänstepension måste 50% läggas i en traditionell försäkring. Såvitt jag kan se är den traditionella försäkring med högst andel aktier Alecta Optimal pension med 60% aktier och 40% räntor.

Det innebär att man maximalt kan få 75% aktier inom ITP1.

Är detta ett tillräckligt argument för att inte löneväxla och istället sätta in på ett eget ISK med 100/0 eller 90/10?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mattias!

Generellt så är det alltid lönsamt att löneväxla istället för att göra ett privat pensionssparande, däremot har du en väldigt intressant tanke runt tjänstepensioner som inte får bestämma över hela placeringen.

Enda sättet att komma fram till ett bra svar blir att räkna på det, men tyvärr så är inte historisk avkastning garanterad i framtiden och svaret kommer då bli väldigt teoretiskt, men det kanske är värt att räkna på för att ha teorin på sin sida?

Fram med miniräknaren och börja knappa! :D

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-21 klockan 15:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.