Löneväxling
Sök:

Löneväxling

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Klara

Den här artikeln publicerades 2017-06-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Löneväxling

Hej, Läste artikeln \”Nej, det är INTE värt att löneväxla till ett pensionssparande\” och undrar hur det fungerar om man har två anställningar? Jag har nämligen ett jobb där jag får månadslön och sedan jobbar jag extra på ett annat där det således kommer in ytterligare lön varje månad, i och med att det är ett extrajobb vet jag ju inte på förhand hur mycket (beror ju på hur mkt jag jobbar). Är dock \”rädd\” för att dessa bägge inkomster kommer medföra att jag når över siktgränsen för att betala statlig inkomstskatt. Detta vet jag ju dock inte säkert med tanke på att lönen från extrajobbet varierar varje månad. I och med att jag kanske inte kommer jobba lika mycket extra nästa år skulle jag vilka \”periodisera\” mina inkomster. Har därför kollat på möjligheten att löneväxla. Förstår nackdelen som nämns i artikeln, att andra förmåner (såsom lagstadgade allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner) påverkas negativt, då de baseras på bruttolönen efter löneväxling förmodar jag? Hur blir det då om man får inkomsten från två arbetsgivare, kommer dessa förmåner försämras om jag löneväxlar eftersom jag ju inte kommer komma över 39 072 kr (kanske andra siffor 2017 dock?) från en arbetsgivare. Förmånerna hos vardera arbetsgivare kommer ju då att förvärras, eller kan man räkna samman dessa och se helheten och således tjäna på det? Hoppas min fråga ör flestålig, meddela annars så ska jag försöka förtydliga mig :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En eller flera arbetsgivare spelar ingen roll. Det är den sammanlagda årslönen  som räknas.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-18 klockan 22:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.