Lönsamhet
Sök:

Lönsamhet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Lönsamhet

Hej Jan! 

Tack för en fantastisk blogg. Ett spännande i lägg. Jag skulle tycka det var skönt att spara i fonder, för att slippa ha koll hela tiden och kunna lägg min tid på annat. Jag är ganska ny på marknaden och tycker det är svårt att värdera bolag dessutom. Jag har läst massor nu, inte bara på din blogg om sparade i fonder eller aktier. Vart har du hittat din information om att det ska vara mer lönsamt? Jag har läst tvärtom på ande sidor.

 

Tacksam för svar. /Malin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Först och främst finns det massor av artiklar, videos och podavsnitt här på sidan som förklarar det här mycket utförligt. Knappen ”Så blir du rik” uppe till vänster är rätt ställe att börja. Du skriver att du har läst massor och även här på bloggen. Mitt råd är att börja med den knappen till vänster och försök läsa ”i ordning”. Det framgår väl tydligt vad jag kommer skriva härnäst och Jan gör det helt klart mycket bättre än jag själv skulle kunna så jag hänvisar till de artiklarna främst. Det här stycket skrev jag sist i inlägget så jag lämnar resten kvar ifall du är intresserad av min formulering.

Främste argumentet att spara i fonder framför aktier är att det är otroligt svårt att slå den stora massan. De allra flesta aktiva förvaltare (även med massor av anställda analytiker i ryggen) slår inte sitt jämförelseindex. Att hitta lämpliga jämförelseindex är en debatt i sig men poängen är att det absolut finns de som faktiskt slår index över tid – men de är extremt sällsynta jämfört med totala antalet aktiesparare.

Genom att köpa fonder som följer ett index minimerar du risken för tillgångsslaget (i det här fallet aktier) genom stor diversifiering, som dessutom oftast viktas i förhållande till aktierna börsvärde samtidigt som du får en riktigt hygglig avkastning över tid.

Jag tycker personligen att det är lite roligt med aktier och har därför valt att blanda. Med målet att på sikt ska jag endast ha som mest 10% av mitt kapital i sparande i enskilda aktier och liknande. Det vore naivt av mig att tro att jag skulle klara av att slå den stora massan (superiority bias).

Tänk på att även om du sparar till största del i aktieindexfonder kan situationer på marknaden göra att du ser värdepapprens värde exempelvis halveras. Därför är det viktigt att fundera över hur stor risk du är villig att ta och vilken sparhorisont du har. Även här tänker jag att det kan vara smart att dela upp sparandet, exempelvis kan man ha rena sparkonton för pengar som ska användas inom kort, en blandad portfölj för halvlång tidshorisont och en portfölj som ska vara till långt fram i tiden.

Hoppas det klarnade lite iaf! :)

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-10 klockan 07:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.