Lönt att pension spara i ISP?
Sök:

Lönt att pension spara i ISP?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Albin

ställde för sedan frågan: Lönt att pension spara i ISP?

Hejsan! Jag jobbar just nu utan en tjänstepension i min anställning och funderar därför om det är värt att öppna upp ett IPS-konto.

Jag har förstått att jag då har rätt till att göra avdrag på upp till 35% av min löneinkomst.

Jag avsätter just nu ca 10-15% av min lön i fonder, men funderar ändå skarpt på att utnyttja rätten till att kunna göra avdrag om jag börjar spara i IPS konton också.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, om du saknar tjänstepension så är det ett alternativ. Jag är dock inget stort fan av tjänstepensioner eller pensionslösningar överhuvudtaget. Problemet är ofta avgifterna, att pengarna är låsta och att det dessutom blir en spekulation i skatt. Det är inte orimligt att anta att de flesta som sparar mycket (som du gör) kommer att få en högre skatt i framtiden än de har idag.

Så, svårt då det inte finns något entydigt svar. Jag personligen sparar till pension, men jag pensionssparar inte i någon lösning.

Ska bli spännande att läsa hur andra resonerar :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tjänar man under brytpunkten, så skall man absolut inte välja en pensionslösning!

  Tjänar man över gränsen för pensionsgrundande inkomst nu och beräknas få en pension under brytpunkten som pensionär kan det däremot vara värt att fundera över. Pensionsinsättningen skall då vara den delen som överstiger pensionsgrundande inkomst. Samtidigt gäller det att välja fonder med låga avgifter.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Tack för lysande komplettering (som vanligt) Nestor. Uppskattar det!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-30 klockan 16:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.