Lösa bundna lån i samband med flytt
Sök:

Lösa bundna lån i samband med flytt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofia

ställde för sedan frågan: Lösa bundna lån i samband med flytt

Hej,

Jag och mitt ex har gjort slut och därmed sålt vårt hus (frånträde 30/8). Vi hade dock lånen bundna på två olika tidshorisonter (2 & 6 år) enligt följande:

Lån 1 om 2 085 000kr – 1,19% som löper ut 2020-10-31 (amortering 7200kr i månaden)

 

Lån 2 om 2 135 000kr – 1,95% som löper ut 2024-10-31

 

Till mina nya bostad ska jag låna upp 1 650 000 kr, min tanke är att ta med mig delar av ett av lånen. Jag stämde av ränteskillnadsersättningen med banken tidigare i år (omkring mars), och de angav att det skulle kosta omkring 17 000kr. Med facit i hand skulle jag löst lånen då på studs, då det idag har uppgått till ett totalbelopp om ca 85000kr pga lägre jämförelseränta.

Nu kommer vi frågan. Min bank har gett mig två alternativ.

  1. Avsluta lån 2 och amortera ner lån 1 till 1 650 000kr (mitt nya lån) – kostnad idag omkring 75 000 kr
  2. Avsluta lån 1 och armotera ner lån 2 till 1 650 000kr. I detta alternativ har banken erbjudit mig att sänka räntan på lån 2 till 1,5% (samma löptid) – kostnad idag omkring 30 000 kr.

Hur resonerar ni här? I alternativ 1 får jag en ränta bunden på strax över ett år på 1,19% till en högre engångskostnad (jag och mitt ex delar ju på kostaden för ränteskillnadsersättningen). I alternativ 2 får jag ett längre lån (med risken att jag behöver lösa det senare igen) till en bra 5-årsränta, 1,5%.

Tacksam för input, gärna även om jag borde göra om räntan till rörlig nu direkt eller vänta och se vad som händer fram till augusti för att se utvecklingen på de båda alternativen.

Mvh

Sofia

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sofia!

Tyvärr är det så som du säger att man blir tvungen att betala banken om man bryter en löptid på ett lån, men sånt händer.

Jag tycker att alternativ 2 låter mer attraktivt, att du får behålla räntan på 1.19% som ensam på det lånet kanske inte är rimligt om ett år?
Du har endast en inkomst efter att ni har gått isär som säkerhet och banken är nog inte lika givmild då.
Hur lång löptid har du kvar på ditt andra lån isåfall? Skulle du få 1.5% i 6 år då? Det tycker jag låter som en bra deal isåfall.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-24 klockan 08:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.