Lysa och fonderna som de investerar i skiljer sig från era förslag, hur kan man tänka?
Sök:

Lysa och fonderna som de investerar i skiljer sig från era förslag, hur kan man tänka?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lena H.

ställde för sedan frågan: Lysa och fonderna som de investerar i skiljer sig från era förslag, hur kan man tänka?

Hej,har lyssnat på många avsnitt av Rika Tillsammans. Tack för att ni finns. Bestämde mig för att spara i LYSA. När jag nu ser vilka fonder de investerat i blir jag förvånad. Tex Öhman Sverige marknad hållbar 5%. Den fonden är ju mkt dyrare än den Sverigefond som ni rekommenderar för 2020. Er fonds har ju också gått bättre över tid. Alla andra fonder som jag nu har på LYSA är Vanguards aktiefonder. Har svårt att förstå detta. Era modellportföljer verkar ju kloka o bra men skiljer sig mkt fr LYSAs. Hur ska jag tänka?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lena,

Du får kolla med LYSA, men de betalar inte i närheten av de avgifter som vi småsparare gör då de kommer med hundratals miljoner kronor per fond. Därför har de stora rabatter på t.ex. Öhman-fonden.

Om vi småsparare hade kommit åt Vanguardsfonder så skulle jag rekommenderat dessa. Problemet är att vi småsparare inte längre kan investera i dem på grund av legala skäl. Det kan däremot LYSA. Jag skulle säga att dessa fonder är betydligt bättre än de flesta av de som vi småsparare kommer åt.

Det går heller inte direkt jämföra fond för fond, utan det som man behöver jämföra på är de underliggande tillgångarna där man kan se att vi investerar till 90 % i samma bolag, det bara är att vi använder olika fonder för att komma åt dem. Jag har skrivit om det i dagens artikel:

Hälsningar,
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kan man köpa Lysa genom sitt ISK på Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
 2. Vit pil

  Nej Niklas, det kan du inte. Lysa hanterar du på deras egen hemsida (annonslänk).

  Men en Lysa-portfölj är en ISK, så det blir ingen skillnad mot den ISK du har på Avanza.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Arabesk
 3. Vit pil

  tack för ett informativt svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lena H

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-11 klockan 19:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.