Lysa Aktier A är inte bra nog?
Sök:

Lysa Aktier A är inte bra nog?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sven Olsson

ställde för sedan frågan: Lysa Aktier A är inte bra nog?

Hej!

Jag är Lysa-kund, och uppskattar enkelheten och produkten de erbjuder. Jag har dock sedan ett tag funderat på avkastningen de visar upp och jämfört denna mot andra alternativ.

Jag tittade in på fondkollen.se och såg att Lysa Aktier A har varit på den sämsta halvan av globala aktiefonder i Sverige sedan start sett till avkastning (Lysas räntor ligger dock i toppklass). Därtill kommer att avgiften på 0,4 är högre än avgiften för en normal, bred global aktiefond är.

Vad tjänar man egentligen på att ha sina pengar i Lysas aktier snarare än att bara köpa en global aktiefond? Alla globala, breda aktiefonder har gått bättre än Lysa och är billigare. Som jag ser det nu betalar man för enkelheten och ombalanseringen. Men sett till avgift och avkastning är Lysa inte det bästa valet. Jag antar att diversifieringen också är ett argument, men om man tittar historiskt har den inte betalat av sig. Tvärtom.

Skulle vara intressant att höra andras tankar om detta!

Med vänliga hälsningar

Sven

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den här frågan har precis diskuterats i flera trådar de senaste dagarna och Jan tar upp hur LYSA aktier skiljer sig från andra globala aktiefonder i artikeln om ombalansering.

Jag föreslår att du läser den och kollar runt lite här på frågor och svar först. Innan det drar igång ännu en för och emot-diskussion här.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för hänvisning

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sven Olsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lysa har mer i Asien än till exempel Avanza. Förra året var ett dunderår för USA-viktade indexfonder och då blir siffrorna jämförelsevis sämre för de som inte har mycket i USA. Det hade dock kunnat vara precis raka motsatsen, inget vet. Lyssna gärna på den senaste podden, där nämner de att det är bättre att singla slant än att lyssna på experter. De nämner även att endast 6 av 1000 kommer slå index på ett år.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är inte Asien och tillväxtländer som är ”boven i dramat”.

  Den största skillnaden är att Avanza Global har 65% USA medan Lysa A har ”endast” 50%. När man investerar hos Lysa får man därtill automatiskt 20% Sverige (endast stora bolag) vilket minskar andelen USA till 40% – skillnaden blir alltså 25 procentenheter.

  Lysa A är dessutom inget indexfond (i motsats till t.ex. Avanza Zero) och den följer inte något index. Den är en s.k. fond-i-fond (som dock består av indexfonder) som är ihopsatt av Lysas egna experter.

  Jag är lite osäker på vilket index ska man jämföra Lysa A och Lysas portföljer med, men hoppas att deras experter tillhör till de 6 promille som slår index. ;-)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mest intressant jämförelse är väl mellan LYSA (100 % aktiefonder) och Avanza Global/LF Global indexnära.

Hittills i år har globalfonderna avkastat  nästan 3 % mer än LYSA på 1,5 månad. På årsbasis har skillnaderna i avkastning de senaste åren varit 3 á 4 %.  Det är blir väldigt stora pengar på sikt.

Du förlorar alltså rejält i avkastning om du väljer LYSA precis som du skriver Sven!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Men om du tittar över längre tid så har LYSAs fördelning varit bättre.
  Det är dumt att bara jämföra på några få år.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 2. Vit pil

  Man kan inte dra några alltför långtgående slutsatser av några futtiga månaders eller års avkastning.

  Eftersom Avanza och LF Global är relativt nya fonder kan man jämföra med nån annan global indexfond som har längre historik och motsvarande fördelning. På 15 års sikt har Lysa (se simulerad avkastning) varit helt överlägsen med över 40 procentenheter.

  Det kan bli väldigt stora pengar på sikt och du kan förlora rejält i avkastning. ;-)

  https://lysa.se/avkastning/

  https://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?search=Global&treenode=11&sort=Year_5&ascdesc=Desc

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har haft LF global indexnära i ca 5 år. Avkastningen har under denna period varit ca 75 %. Lysa anger på sin hemsida att avkastningen för 100 % aktiefonder varit ca 60 %. Hade jag haft LYSA hade jag förlorat 15 % i avkastning. Vad som hänt tidigare än för 5 år sedan bryr jag mig inte om. Ingen vet hur det blir framöver. Men en sak är jag säker på. Jag skulle definitivt inte investera mina pengar i LYSA!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag kan bara gissa hur du skulle ha investerat 10 år sedan. :-)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Att bara titta på de senaste åren och extrapolera det in i framtiden är ett av de vanligaste beteendemisstagen och inget jag (eller Jan) skulle rekommendera.

  Vad tror du förbereder dig bäst för en okänd framtid. Kunskap om vad som hänt de senaste fem åren eller de senaste 50 åren?

  Om man bara bryr sig om de senaste åren betyder det att man helt ignorerar möjligheten för större nedgångar, förutsätter att USA alltid kommer överprestera resten av världen, att inflation och räntor alltid kommer vara låga osv.
  Det verkar dumt. Särskilt om ens sparhorisont är lång.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-16 klockan 17:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂