Lysa aktier vs. OMX 30 Index
Sök:

Lysa aktier vs. OMX 30 Index

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik Eriksson

ställde för sedan frågan: Lysa aktier vs. OMX 30 Index

Hej Jan, Caroline!

Först och främst tack för en mycket bra podd; jag lyssnar intresserat varje vecka och har lärt mig massor!

 

Till min fråga; tycker att Lysa är ett bra koncept där jag öppnat konton och implementerat ”4-hinkar strategin” samt satt upp ett månadssparande. Jag ställde en fråga till Lysa om förväntad genomsnittlig årsavkastning för aktieplaceringar och jag förstår det som att denna förväntas till ca. 7%. När jag läser er artikel om OMX 30 är utvecklingen de senaste 30 åren ca. 10,5 % i genomsnittlig årsavkastning. Under längre tidsperioder kommer ju skillnaden i utveckling mellan investering i Lysa aktier mot inversting i en indexfond som speglar OMX 30 att bli betydande, givet kraften i ”ränta på ränta” effekten. Om jag t.ex. i er ”ränta på ränta” kalkylator jämför ett månadssparande med förväntad årsavkastning på 7% respektive 10,5% där jag antagit 4 kSEK insättning per månad; 25 års sparhorisont; 2% ökning i sparande per år skillnaden i kapital efter 25 år 55% högre om investeringen följer OMX 30 index än Lysa aktier. Jag är medveten om att investering i en fondrobot ger en lägre risk givet en global exponering; däremot borde det spela mindre roll på längre tidsperioder, under antagande att OMX 30 också följder den globala konjunkturen. Kanske missar jag något här. Hur ser ni på det?

 

Mvh Erik

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

jag kastar in den klassiska: ”historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning”.

Det är omöjligt att säga vilken avkastningar börsen, för Sverige eller världen, kommer att ge i framtiden.

Även om vi trodde att man kan utgå från historisk avkastning, är 30 år statistiskt en väldigt kort tidsperiod.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Den svenska börsen har varit bäst i världen även under de senaste 50 åren och det finns några förvaltare som brukar använda det som argument för att sälja sina fonder. Men chansen att Sverige skulle dominera världsekonomin på samma sätt också framtiden är nog ganska liten, om inte obefintlig.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur vet du det Tale att Sverige ska avkasta mindre än Världen i framtiden? Hur kan du veta det?
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Man kan ju alltid heja Sverige och hoppas, men jag förstår inte vad som skulle vara så speciellt med just oss. I för sig, en gång i tiden var vi världens fjärde rikaste land och det kan vi fortfarande vara stolta över. På andra sidan kan ett fattigt land också lyckas på börsen så det finns inget direkt samband. Men hur som helst, jag skulle aldrig våga satsa någon större del av mina investeringar på ett land vars ekonomi är bara en futtig liten procent av Världen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Hur vågar alla som lånar några miljoner för att bo i ett hus på avbetalning? Huset kan rasa också med 50% i värde? Hur vågar alla som köper nya bilar ger 500 tusen och bilen rasar 50% i värde på 3år? Tycker du att det är större risk att ha egna sparade pengar i 92 st mäst stora företag i Sverige med global spridning lånhsiktigt? Majoriteten av våra pengar till pensionen är placerade i Sverige och vi kommer inte bli så fattiga här. Majoriteten av småsparare borde spara mer månadsvis istället för att överkonsumera just nu. Jag har också allt i global indexfond för att det är bättre riskspridning. Men riskspridning kostar oftast mer i avg och långsiktigt tappar man i avkastning. Alla som sparar kvittar om det är Sverige index eller Globalt kommer bli ganska rika om 20 år i avkastning. Ha det så bra. Lycka till.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 4. Vit pil

  Till jack: motfrågan måste ändå bli: hur kan du veta om Sverige avkastar mer än världen i framtiden?

  Sen sa faktiskt inte Tale att Sverige ska avkasta mindre än världen i framtiden, han säger att sannolikheten att Sverige ”dominerar” är låg. (Jag vet dock inte exakt vad han menar med det.) Men det är viktigt att inte förvränga andras ord, det är en rätt ful debattmetod.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik L

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Erik.

Angående framtiden är ingen som vet idag. Det vad vi vet idag är att avgiften äter upp våran avkastning långsiktigt.

0% i avg gratis Sveriges indexfond är bäst matematisk och ganska bra riskspridning långsiktigt.

0.22% Global indexfond kostar dig i avkastning varje år plus 15% källskatt på Usa aktier i utdelningar.

0.40% kostar dig Lysa i avkastning varje år.

Det blir ändå mycket pengar i avg + ev 8% årlig avkastning på avg långsiktigt. Speciellt om vi pratar om några miljoner portfölj.

Det är sådant som vi vet idag. Sedan vilken portfölj kommer ge det bästa avkastning långsiktigt är ingen i världen som vet det just nu.

Även om man väljer Nordnet indexfond Sverige kommer man ändå ha bättre riskspridning i portföljen än 95% av alla som sparar på börsen i Sverige och troligtvis bättre avkastning än hela 98% på 10 årssikt och längre. Om det går bra för Sverige blir allt dyrare och portföljen avkastar mer. Om det går sämre då blir det allt billigare och portföljen avkastar sämre. Det jämnar ut sig.

Nu är det upp till var och en att välja hur man vill spara. Viktigast är att vara långsiktig och spara regelbundet och långsiktigt. Lycka till.

Mvh.Jack

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Henrik.

Jag har svarat på den fråga om du läser rätt. Ingen vet vad kommer avkasta bättre. Det vad vi vet är att Nordnet indexfond Sverige kostar 0% i avg.  Global indexfond 0.22% i avg plus 0.15% källskatt utdelningar Usa innehav. Lysa 0.40% i avg plus ev källskatt 15% även där. Riskspridning kostar pengar och troligtvis mindre avkastning långsiktigt. Men ingen kan veta det. Avgifterna äter upp avkastning och det vet vi väl alla. Själv har jag också 100% LF Global index för att det känns lite mer trygg än Sverige index. Glad Påsk till Er.

Mvh.Jack

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-11 klockan 08:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.