Lysa eller inte?
Sök:

Lysa eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Miljonär

ställde för sedan frågan: Lysa eller inte?

Jag blir lite trött när jag ser att man diskuterar detaljer i frågor som en småsparare är föga intresserad av. Här på bloggen rekommenderas Lysa för ”de allra flesta sparare” men ändå gräver man ner sig?. Till vilken nytta? Väljer jag Lysa så behöver jag ju inte bry mig. Mitt sparande blir inte bättre i diverse portföljer och guld. Det kanske är något slags sysselsättningsterapi.

Jag skulle vilja veta mer om sparande i aktiva fonder som visserligen förkastas här med motiveringen ”all forskning visar…”, ”nobelpristagare x har visat”, osv. Någon som har tips om vad jag hittar råd och tips inom området aktiva fonder? (Obs! Jag vill inte ha några kommentarer om hur dåligt det är att spara i aktiva fonder utan tips till hemsidor eller bloggar som är positiva till sparande i aktivt förvaltade aktiefonder!)

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kanske är det sysselsättningsterapi. Men å andra sidan finns det ganska många ställen det inte går att välja LYSA såsom främst Tjänstepension och IPS. Dessutom att grotta ner ger ju också en större förståelse för hur LYSA kommer att bete sig.

Jag vet inte på rak arm någon bra sida om aktivt förvaltade fonder. Morningstar är det första som dyker upp. Men oftast handlar det ju om i så fall att hitta en förvaltare vars filosofi man delar. Jag själv gillar ju t.ex. Andreas och Henrik på Coeli Global som vi har intervjuat i avsnitt #124.

Mässor som Nordnet Live brukar också vara bra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avanzas egen nättidning Placera innehåller massvis med artiklar med fondtips… Kanske inte det mest opartiska alternativet men jag finner det ganska intressant att läsa vad de skriver. Det är kanske en bra start?

Men problemet

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som Jan skriver. Att bygga egna portföljer ger en djupare förståelse och ett ökat självförtroende. Man förstår samband bättre. Vf portföljen reagerar som den gör osv. Var avkastningen kommer ifrån osv. Om lysa går bätre eller sämre än den egna portföljen ett enskilt år, vad beror det på. Jan har förklarar mycket tydligt att det beror på den interna viktningen av bla Sverige och tillväxtmarknader.

Jag tycker alla borde lära sig bygga en egen portfölj från grunden. Sen om den innehåller mycket eller lite pengar det kan kvitta utan man bör göra det i lärande syfte. Är man osäker så ha en majoritet på lysa och vice versa.

Som buffett eller munger sa. Man ska aldrig sluta att lära

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sen en annan sak. Ju mer du lär dig, en dag kanske du blir så duktig att du tom lyckas slå marknaden!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har kommit till slutsatsen att jag ska investera i aktivt förvaltade fonder. Jag sparar 70 % i globala aktiefonder, 20 % i Sverigefonder och 10 % i Asien. De fonder jag för närvarande äger är:

MS INVF Global Opportunity, SEB Sverigefond småbolag C/R och MS INVF Asia Opportunity.

Om du menar att indexfonderna utgör ”marknaden” har dom inte en chans mot min portfölj.

Sålänge min globalfond presterar bättre än Avanza global, min Sverigefond presterar bättre än Plusfonden och Asienfonden presterar bättre än Länsförsäkringar Tillväxtmarknad har jag inget problem. Håller inte trenden i säg så byter jag. Jag kollar det ganska ofta.

Jag kommer alltid att få bättre eller i sämsta fall lika avkastning som indexfonderna som rekommenderas på denna blogg.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Du är ju helt ute och cyklar…

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Marre

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-20 klockan 10:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.