Lysa Fondrobot- Mitt första steg
Sök:

Lysa Fondrobot- Mitt första steg

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Zina Sahib

ställde för sedan frågan: Lysa Fondrobot- Mitt första steg

Hej Jan & Caroline,

Då jag är en rookie i detta ämne är jag extra tacksam för er podd och även extra mottaglig för vägledning 🤓

Jag gick in igår och började ett månadssparande med 22% av min lön. Mitt mål med mitt sparande är FIRE 🔥 och till en början på 10 års tidsplan. Som förslag av roboten fick jag 48 % aktier och 52% räntefonder. Enligt nybörjare portföljen med 5-10 års perspektiv rekommenderar ni 60% aktier & 40% räntefonder. Bör jag justera till det 60/40 principen enligt er expertis rådgivning?

Är mycket tacksam för vägledning 🦋

Mvh
Zina 🌸

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det kan nog vara vettigt att börja försiktigt med en låg aktieandel om du inte är van eller bekväm med risk. Aktier kan svänga mycket kraftigt och ligga på minus under långa perioder (flera år), då är det viktigt att man inte säljer för att man blir rädd eller börjar tvivla.

Du kan (nästan) räkna med att globalfonder kan komma att halveras i värde någon gång under din livstid, att sverigefonder kan förlora 70% av sitt värde någon gång under din livstid och att branschfonder kan förlora 90% av sitt värde någon gång under din livstid.

Och såklart gällande enskilda aktier, där kommer en del bolag gå i konkurs under din livstid alltså tappa 100% permanent.

Det är så marknaden fungerar och det måste man acceptera, aktier är riskfyllda.

När värdena förändras måste man vara övertygad att de kommer tillbaka så att man vågar köpa på sig mer och inte säljer på botten.

 

Eftersom du har fått förslaget 48/52 av lysa så kanske du har angett att du inte är 100% bekväm med risk och du har fått ett lite försiktigare placeringsförslag.

 

Vanligtvis brukar vi rekommendera 10% aktier per år du kan låta pengarna vara. dvs 10 år, då kan du egentligen ha 100% aktier och nästa år sänker du till 90% aktier osv. Men då gäller det att man inte får panik när man ser att ens aktier minskar i värde, för det kan och kommer garanterat hända.

 

Jag hade nog kört lysas fördelning ett år. se hur du reagerar när det svänger sen kan du utvärdera nästa år om du vill ha mer eller mindre risk.

 

Det mest rationella är egentligen att ta maximal risk de första åren kanske till och med med lånade pengar för att sen successivt minska risken ju närmare målet man kommer. Men då gäller det att hålla i sig när det stormar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket för dina värdefulla inputs, det uppskattas! 🙂🦋🌸

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Zina Sahib

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ah såg nu att du hade 5-10 års horisont. Ja då kan 50%-100% vara vettigt beroende på hur riskbenägen du är.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Heej! Hur menar du 50-100%? 😀

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Zina Sahib

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ser att du läst lite om FIRE men du går ’bara’ in med 22% av din lön? Lite väl optimistiskt kanske? Kommer ge dig lote psykologiskt stöd istället: Gå INTE in för hårt! Lägg upp ett sparande som är långsiktigt och realistiskt, och hylla dig själv att du satsar på framtiden! Men kan inte rekommendera en rookie att satsa på FIRE, man måste offra betydligt mer än 22% av sin lön, kanske 50-60% i flera år, är du beredd att göra det?

Man måste också förstå att livet händer och livsmålen ändras, sikta på att få en härlig guldkant på tillvaron vid pension och allt utöver det är såklart plusikanten!

Vill inte låta pesimistisk och krossa dina nuvarande drömmar, bara ge en nyanserad och realistisk syn på sparande och FIRE :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tusen tack! Håller helt med dig😊👍🏽
  Uppskattar dina inputs🙏🏼

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Zina Sahib

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-25 klockan 13:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.