Lysa för en rika tillsammans portfölj?
Sök:

Lysa för en rika tillsammans portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob

ställde för sedan frågan: Lysa för en rika tillsammans portfölj?

Hej!

Jag har en större summa att investera och lockas av rika tillsammans portföljens avkastning vs risk.

Borde det inte vara en idé att lägga 50% i Lysa med 50/50 fördelning aktier räntor. 25% på räntekonto/cash och 25% guld/silver via den andra portalen du rekommenderade.

Tack på förhand och tack för en bra blogg!

Mvh Jakob

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lysa är skatterättsligt ett investeringssparkonto (ISK), men efter att sparformen attackerats med skattehöjningar två gånger på kort tid är det ytterst tveksamt om man ska ha ränte- eller blandfonder på ett investeringssparkonto. Att ha räntor på ett ISK blir naturligtvis inte mer förmånligt bara för att man döljer dem i en blandfond, jämfört med att blanda själv.

https://www.svd.se/sparekonom-flytta-rantefonder-fran-isk

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för kommentaren Thomas A. Helt sant att det är tveksamt att ha räntefonder genom ISK i dagsläget.

Om vi ser endast till den 25 %-iga aktie/börsexponderings andelen i en rikarillsammans portfölj så borde väl den med fördel kunna hanteras genom Lysa?

Mvh Jakob

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lysa har en fin portföljsammansättning så jag skulle förmodligen välja deras fond-i-fond om den fanns på Avanza eller Nordnet. Jag ser dock ett par nackdelar med Lysa.

  För det första är Lysa nytt och obeprövat. Bolaget bakom går med förlust, vilket i och för inte är så konstigt när det är nystartat och delvis riktar sig till snåljåpar. Dock så finns det ett statligt investerarskydd som så småningom kan gripa in om allt går åt pipsvängen.

  För det andra finns det en inlåsningseffekt. Lysa har bara två fonder, varav den ena numera möjligen inte passar sig på ett investeringssparkonto. Om du behöver rebalansera mellan exempelvis guld och aktier så kan du inte göra det inom samma ISK, vilket du däremot kan göra på exempelvis Avanza eller Nordnet. Själva uttaget från Lysa är skattefritt, men du åker på skatt för beloppet du sätter in på ett annat investeringssparkonto.

  Det finns ytterligare synpunkter på Lysa i Jans blogginlägg med vidhörande kommentarer.
  https://rikatillsammans.se/lysa-nordnet-robosave-avanza-auto/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-25 klockan 15:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.