Lysa har problem?
Sök:

Lysa har problem?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Lysa har problem?

Hej! Denna fråga kanske har ställts och jag missat den. Men det pratas en del om att Lysa och andra fondrobotar har problem för tillfället.

 • Risk att ha pengarna hos Lysa?
 • Vad händer om Lysa kraschar?
 • Bara skvaller?
 • Stor skillnad att försöka bygga en egen portfölj än att ha hos Lysa? Tänker att jag ”bara” behöver vikta om den efter en tid.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är ganska svårt att bemöta lösa argument där du varken skriver källangivelser eller går in på vad du menar. Men Lysa verkar ju ha svarat på dom frågorna både i avsnittet i Rikatillsammans och på deras egna hemsida.

Kortfattat:

Om Lysa går i konkurs så kommer inte kundernas pengar att tillhöra Lysa (så dom används inte för att betala av Lysas skulder).

Lysa har inte möjlighet att använda kundernas pengar då dom verkar ligga separat från Lysas egna finanser.

Det går att bygga ihop en billigare portfölj än den Lysa har (men inte exakt likadan då Lysa verkar ha tillgång till fonder som vi vanliga privatpersoner inte kan köpa från Sverige), men det du betalar extra för är allting runt omkring som till exempel automatisk ombalansering.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja. Enligt Lysas årsredovisning för 2018 så gjorde man en förlust på närmare 11 miljoner; så kommentaren om lösa argument kunde du kanske ha undvikit.

  För övrigt tycker jag att svaret är bra. Tilläggas kan att ägarna är ytterst kapitalstarka. Någon risk för kunderna kan jag inte se.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Jag ska faktiskt spela in ett nytt avsnitt med Lysa på torsdag. Kommer att ta upp frågan då! 👍

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Frågan är väl redan besvarad i det tidigare avsnittet med Lysa?

  Patrik säger: ”Jag tror att det som skulle hända rent tekniskt sätt, det är att det man kallar för depå-banken skulle ta över fonderna, och skulle förvalta det vidare, eller så skulle de sälja av och så skulle man få ut pengarna igen. Men det är inte Lysas beslut i det läget.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-21 klockan 08:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.