Lysa klarar sig betydligt bättre än nybörjarportföljen?
Sök:

Lysa klarar sig betydligt bättre än nybörjarportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nils

ställde för sedan frågan: Lysa klarar sig betydligt bättre än nybörjarportföljen?

Hej!
Funderar allt mer på Lysa för mitt mellanrisk sparande. I våras startade jag ett 80/20 portfölj hos dem och satte in 10k samtidigt som jag gjorde min egna 80/20 portfölj (starkt inspirerad av nybörjarportföljen) hos Avanza och satte in 10k där. Såhär ser det ut idag:
Lysa 
Avgift 0,393%, Ca 18kr per år
Vinst 0.78%, Ca 212kr
Avanza
Avgift 0.200%, Ca 9kr per år
Vinst 0.16%, Ca 16kr
Nu har ju mitt lilla experiment pågått under ganska kort tid så egentligen kan man ju inte dra någon superbra slutsats, speciellt inte när börsen varit lite svajjig på sistone. Men jag överväger starkt att sälja av hela min mellanrisk portfölj hos Avanza och ha den på Lysa istället. Visst avgifterna är ju ungefär den dubbla mot vad jag har idag men det är ju ändå extremt lite och jag tror nästan deras portfölj är såpass mycket bättre än min att det kan vara värt det. Om vi leker med tanken att jag har 500 000kr hos Lysa så kostar det ca 1500kr om året i avgifter och ca hälften hos Avanza. Vettitusan om det inte är värt 750kr om året ändå att slippa hålla på det själv. Pensionen kommer jag dock ha fortsatt hos Avanza, kör 100% Global fonder där som är billig.
Min fördelning hos Avanza:
Fonder Fördelning
Avanza Global 65 %
Handelsbanken Realränte 5 %
IKC Avkastningsfond 5 %
AMF Räntefond Lång 5 %
PLUS Småbolag Sverige Index 5 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5 %
Swedbank Robur Access Asien 5 %
Spiltan Räntefond Sverige 5 %
 

Har jag gjort något fel med min 80/20 portfölj hos Avanza?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

På kort tid finns det alltid en förklaring till varför en viss portfölj har gått bättre än en annan.

Den förklaringen hittar du om du kollar igenom vilka fonder som gått bäst respektive sämst under ditt experiment, troligast är att Lysa antingen har haft en högre fördelning av de som gått bra eller en lägre fördelning av de som gått dåligt, det har helt enkelt ingenting att göra med vad som är bättre överlag.

Eftersom vi inte vet hur framtiden kommer att se ut är det bäst att försöka vara så diversifierad som möjligt och det gör Lysa väldigt bra men det går att uppnå själv också även om det tar mycket mer tid.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Din portfölj ser bra ut, men för att kalla den för en mellanriskhink har den väldigt hög risk. Vad har du för sparhorisont?

Du kan också ta till beaktande att det finns många som tycker att Avanza Global i sig är redan tillräckligt diversifierad – möjligtvis kompletterad med 10-12% Avanza Emerging Markets. Något mer behövs egentligen inte (förutom räntefonder). Väldigt enkelt och dessutom blir avgifterna ännu lägre. På andra sidan känner sig inte alla helt bekväma med att Avanza Global innehar ca 60% Trumps USA medan Lysa nöjer sig med 40%.

Av andelen aktiefonder har Lysa 20% Sverige (Öhman Sverige Marknad Hållbar) och därtill har Lysa 10% globala småbolag – där skiljer sig era portföljer något. Men jag vet inte varför Lysas portfölj skulle vara så mycket bättre än din – förutom att den sköter sig själv. Visst kan det vara mödan värt att betala några hundralappar extra för den bekvämlighet, men då är det nog bäst att hålla sig borta ifrån ränta på ränta-kalkylatorn.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hej, Ja, mellanrisk är väll att ta i, snarare mellanrisk +. Tidshorisonten är 8 år. Tja min utvärderingstid har väl varit för liten helt enkelt. :) Lysa handlar väl mycket med dollar i Vanguard och liknande så en del av svaret på min fråga beror väl på det.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Karl

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-30 klockan 18:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.