Lysa och därmed ISK med hög andel räntefonder?
Sök:

Lysa och därmed ISK med hög andel räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: Lysa och därmed ISK med hög andel räntefonder?

Jag har relativt nyligen börjat intressera mig för att spara mer strukturerat. Har ca 15’ pr månad till spar och anser mig ha en trygg buffert och ca 100’ undansparade i globala indexfonder på avanza. Dessa avser jag ha kvar och avanzasparandet kan gott ligga länge.

Inser att det här kanske varit lite högrisk (även om jag är ung) och vill nu kompensera upp med ett lite mer kortsiktigt spar för eventuellt husköp på en 2-5 års sikt. Tycker Lysa verkar bra för mig och därför satt upp 3 konton där, ett med 20/80 fördelning där jag känner jag kan lägga halva bufferten (då jag just nu anser mig ha lite för mkt buffert), ett med 30/70 som är på 3-5 års sikt och tänkt för husköp samt ett med 60/40 fördelning för en ”mellanrisk” kategori.

Blir nu väldigt osäker på om jag ”gör rätt” då vad jag förstår är skatten på ISK inte fördelaktig för räntefonder och jag har skapat två av kontona med hög andel räntefonder (80% och 70%). Mellan det och avgiften till Lysa, finns det risk för att jag satt upp ett ofördelaktigt sparande här?

Är inte i tron om att jag ska ha någon vidare avkastning. Vill egentligen bara säkra lite mot inflation på bufferten och känna att hus-sparet är relativt tryggt även om jag har mer än utrymme för att det ska kunna gå lite upp å ned även i den portföljen.

TACKSAM för all input om hur jag ska tänka här. Även input om fördelning av de 15’.. behöver sätta av ca 5’ till hus-spar för att tryggt och säkert nå målet. Men de andra 10? Hade ni satsat på mellanrisk eller kört mer på 90/10 fördelning? Hur ska jag tänka?

Med vänlig hälsning,

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

I teorin är det bättre att (i nuläget med låga räntor) ha räntefonder i en vanlig aktiedepå. Den gränsen går vid ca 1,5 % avkastning.

MEN! Varför optimera det när ISK är så bekvämt? Om det är så att du får betala nååååågra få kronor mer på en ISK så är det värt besväret bara att slippa deklarera eländet.

Men med dina ca 20 % aktiefonder i portföljen behöver du inte oroa dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Det man annars skulle kunna göra är att lägga räntesparandet på ett räntekonto istället, där är du iaf garanterad en avkastning på ca 0.7%, du kommer nog inte få så mycket mer på räntefonder dom kommande åren.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-29 klockan 16:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.