LYSA OCH RÄNTEFONDER
Sök:

LYSA OCH RÄNTEFONDER

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M.A.

Den här artikeln publicerades 2017-11-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: LYSA OCH RÄNTEFONDER

Hej,

Två frågor:

 1. Jag har startat konto via lysa.se och undrar hur man kan se att det jag startat där faktiskt är ett ISK? Kan man kontrollera detta via någon myndighet?
 2. Investeringsskyddet på ett ISK täcker förluster på 250 000 kr men vad händer ifall man har större summor än så? Vågar man på lång sikt ha mer pengar på samma institut eller är det bättre att använda sig utav t.ex max 250 000 via Avanza, Max 250 000 via nordnet, Max 250 000 via lysa o.s.v.? Jag gillar lysas affärsidé men samtidigt vet jag om att dom är en liten aktör och inte särskilt välfinansierade vilket gör att det finns en större sannolikhet att dom går i konkurs jämfört med att avanza gör det.
 3. Räntepapper: Jag oroar mig för att SEK blir mindre och mindre värd med tiden jämfört med andra stora valutor vilket irriterar mig då det är mina surt förvärvade besparingar som tappar i köpkraft. Hur gör man för att på ett relativt riskfritt sätt skydda sig mot detta? Jag har funderat på om man ska köpa billiga räntefonder i EUR/USD/GBP för att diversifiera sig och sänka risken. Känns som att ifall en boprisfall hade väl EUR klättrat upp till 15 kr i pris. Jag vill inte tappa den köpkraften med mitt sparande p.g.a. att Sverige misskött sig makroekonomiskt. Är räntepapper rätt väg att gå i så fall eller är det valutakonto? Jag är väl medveten om att börsen är ALL TIME HIGH så jag vill inte köpa aktier/fonder för en miljon för att diversifiera mig för risken är att det kommer kosta mer än det smakar. Jag vill bara behålla min köpkraft.

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tack för din fråga och sorry för supersent svar, jag måste ha missat det helt.

Ang fråga #1. Nej, inte mig veterligen. Ring till Lysa och kolla.

Ang fråga #2. Jag tror att det finns en risk att du har missuppfattat det. ISK täcker INTE förluster då dina fonder, aktier eller andra värdepapper går ner i värde. Det enda som det täcker är om bolaget som hanterar dina pengar skulle göra något brottsligt, gå i konkurs och inte ha pengarna separerade eller motsvarande. Läs gärna mer på konsumenternas hemsida.

För mig personligen är det här en icke-fråga med både Avanza och Nordnet, med Lysa är risken lite högre men jag upplever den ändå som högst marginell.

Ang fråga #3. Om du bara är ute efter att behålla din köpkraft, ja, då skulle jag hålla en del kontanter i andra valutor och titta på realräntefonder, alternativt även lite guld.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Blev visst 3 frågor…:)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Angående fråga 1: Du ser ju i deklarationen hur mycket schablonbeskattningen är. Där står väl iaf bankens namn som har ISK:t?

Angående fråga 3: För att diversifiera så skulle det absolut kunna fungera att köpa utländska räntefonder! Men det låter som att du försöker dig på att göra ett klassiskt misstag, att försöka förutspå framtiden. Dessutom på 2 ställen i samma fråga, i både framtida börskurser och valutakurser. Generellt tips är att sprida risker genom att investera både i Sverige och globalt, egentligen både för dina kontanter och pengar på börsen. De flesta har nog dock (eller iaf borde ha) såpass lite kontaner som ligger att frågan inte är aktuell.

Men gör inget för ett scenario som KAN inträffa (börsfall, valutakurser åt ett visst håll etc.), för det finns ju nästan oändligt många andra scenarion som kan göra det.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”De flesta har nog dock (eller iaf borde ha) såpass lite kontaner som ligger att frågan inte är aktuell.”

  Dom flesta börsoptimister och dom som hänger på den här bloggen har sina pengar i värdepapper ja men det är inte särskilt vanligt bland vänner, familj, kollegor. Där har dom flesta sina pengar på sparkonton. Runt 1500 miljarder SEK ligger väl på svenska sparkonton. Det är ingen försumbar summa.

  Det går som sagt inte att förutspå framtiden som du säger men enligt Ray Dalio kan man med dagens P/E tal på världsbörserna inte förvänta sig mer än 4% i avkastning vilket innebär att du får en realavkastning efter inflation, skatter och avgifter på ca. 1,5%. Detta gäller för dom som går in med allt sitt sparkapital nu. Förutsatt att man inte behöver sina pengar på 20 år och är nöjd med 1,5% så är det en bra lösning.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  M.A.
 2. Vit pil

  Fast det är ju det man inte kan veta något om. Det är heller ingen som garanterar att det blir bättre på en viss tidsperiod, bara att sannolikheten att det blir det är större.

  Men det stämmer bra att de flesta inte är så insatta i kapitalförvaltning, det är inte direkt något man får lära sig i skolan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fråga 1:

Varför inte helt enkelt lita på att Lysa öppnar ISK när de säger att de gör det? Misstänker du att de öppnat en depå?

Fråga 2:

Om Lysa går i konkurs så är dina pengar separerade från bolaget vilket innebär att de inte försvinner vid en konkurs. Lysa har bra information om det på sin hemsida.

Fråga 3:

Framtida spekulation. Varför inte bara spara på sparkonto?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför i all världen skulle Lysa öppna en depå i stället för ISK just för dig?

Om du oroar dig för Sverige, vad tror du då om Italien, Frankrike, Spanien, Bricländerna mm? Även om mycket haltar i Sverige, så fungerar vi ändå bra jämfört med de flesta  andra länder.

Don’t worry, be happy!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-19 klockan 13:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.