Lysa. Öka räntor i turbulenta tider?
Sök:

Lysa. Öka räntor i turbulenta tider?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rickard

ställde för sedan frågan: Lysa. Öka räntor i turbulenta tider?

Hej!

Jag hade bara en tanke. Nu när omfördelning är så lätt som det är hos Lysa, hur skulle det löna sig (eller inte löna sig) att dra i räntespaken under turbulenta perioder / förväntat nedgång så som denna sommar ser ut att bli. Ex Öka räntor till 40% för en 60/40 portfölj över sommarn, för att dra upp den till en 90/10 eller 100/0 portfölj framåt hösten / när det lugnat ned sig lite med handelskrig o.s.v. Bara som ett sätt att parera vågorna lite.

Jag vet att ni är stora förespråkare för att låta portföljen vara. Vad är fördelar och nackdelar med att göra detta i tider då man ändå kan vara förhållandevis säker att det rör sig om en turbulent månad eller två. Ni brukar ju säga att det viktigaste är att minimera förluster.

Tack!

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Rickard,

Jag hade precis samma tankar när jag började med aktiefonder och ställde faktiskt precis samma fråga när det blev nedgång i höstas. Jag ville också behålla mina pengar på sparkontot lite längre och sedan investera när dagen var där.

Tyvärr går det aldrig att veta när man ska sluta köpa eller börja sälja. Vem säger att marknaden går upp igen efter sommaren när den lika bra kan fortsätta gå ner, eller börja svänga kraftig. Med tur så hittar du precis rätt läge, men risken är hög att du precis tajmar bara lite fel och redan då går du miste om din "storvinst" och till och med förlorar på det.

Precis som du funderade jag också att temporärt anpassa min risk… går ner till 70% eller 60% aktier i en period för att sedan öka igen när jag skulle se att marknaden hade gått upp igen i ett tag. Men precis där går det fel, i slutänden skulle jag precis därför alltid ha halkat efter med mina marknadsspaningar och efterföljande köp/sälj.

Med alla kloka råd som jag fick här tänkte jag lite om.. Bara idén att hålla fast till mina pengar när marknaden började röra sig neråt betydde helt enkelt att jag hade en för hög riskprofil(!). Vad jag alltså gjorde är att anpassa från 90/10 till 80/20… och sedan strunta i marknaden och bara månadsspara enligt den fördelningen. I slutänden sparar jag långsiktigt och då är det 80/20 som gäller… oavsett väder.

Och det känns tryggt och har än så länge lönt sig när marknaden blev så skakig de senaste månaderna.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det viktiga är att gå in på börsen med rätt riskfördelning från allra första början. Mitt favoritcitat:
“Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svaren! Ska inte se på lysa på något annat sätt än resten av min portfölj bara för att det är smidigare att ändra risk och att omfördela än i min "manuella" helt enkelt. Då fortsätter månadssparandet tugga på som vanligt! :)

Mvh

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-01 klockan 13:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.