Lysa ”ombalansering”
Sök:

Lysa ”ombalansering”

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Lysa ”ombalansering”

Hej alla. Jag överväger att lägga in mitt riktade pensionssparande i ett Lysa-konto. Dock har jag funderat och frågat mig för hur kontot beter sig vid större förändringar i aktiemarknaden. Jag har fått svar att en ”rebalansering triggas när investeringen avviker +/- 3% från målfördelningen under fem bankdagar”.

Kan man betrakta detta som en bra metod? Det betyder ju vid ett större ras så kommer det automatiskt puttas in mer pengar från räntedelen till aktiedelen successivt och automatiskt. Och motsatt vid återhämtningen. Spontant så känns det inte som man optimalt utnyttjar momentumet. Jag är självklart medveten om svårigheten att perfekt tajma, men tänker mig att 3% är en ganska snålt tilltagen gräns.

Ni som kan mer än mig – tänker jag helt galet? Det tänkta sparandet är således väldigt långsiktigt (30 år typ) så räntedelen är ju såpass liten att det kanske kvittar att fundera på…

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Citat från Jans artikel om ombalansering av Nybörjarportföljen:
”Syftet är att både återställa risknivån i portföljen samtidigt som man kan passa på och förenkla den.”

Ombalansering i Nybörjarportföljen 2018

Hoppas det kanske ger lite klarhet i varför ombalanseringen sker som sådan!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Elin för ditt svar! Dock är jag med på anledningen till varför man ombalanserar – frågan är mer om det finns anledning att tycka att Lysas modell med automatisk ombalansering vid ”endast” 3% avvikelse är bra eller suboptimalt?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Jag förstår inte vad som är problemet? Ju snabbare ombalansering, desto bättre är det väl.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-29 klockan 10:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.