Lysa som pensionssparande?
Sök:

Lysa som pensionssparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nina

ställde för sedan frågan: Lysa som pensionssparande?

Hej och tack för grym podd!

Jag är nybörjare när det gäller fondsparande, men har ganska lång sparhorisont och tjänar hellre pengar över tid. Nu har vi börjat månadsspara i Lysa till 1-åriga sonen.

Jag har enskild firma sedan några år och pensionssparar privat i Länsförsäkringar, också sen några år. Tycker dock inte att avkastningen är bra nog & gillar inte avgifterna … Tror också jag kanske kan göra det hyfsat bra själv, så sedan några månader har jag också börjat spara i några fonder, tänkt till pensionsåldern. I början var det kul att läsa på om fonder, spridning över allt från globalfonder till tillväxtmarknader osv. – men nu funderar jag på om jag inte borde börja månadsspara i Lysa istället? Horisonten hyfsat lång; jag är 38 år.

Jag tror säkert jag skulle kunna lyckas bra själv – men orkar man i längden? Jag har mycket med barn, hus, jobb osv. Skulle ni utifrån denna beskrivning rekommendera enbart Lysa istället för privat pensionssparande hos Länsförsäkringar och/eller att själv månadsspara i en rad fonder? Så svårt att veta vad som är rätt för mig!

Fyi, jag har en buffert och sparar ständigt i denna med bra ränta, för utgifter inom kort tid.

Nina

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror att allt handlar om vilken investeringsfilosofi man har och vad man prioriterar. Jag prioriterar forskning och att det ska vara enkelt, smidigt och inte ta någon tid. För det är jag beredd att betala 0.1 %-0.2 % och därför väljer jag LYSA.

Läser du de andra artiklarna så är det många som är av en annan åsikt. Men det beror ofta på att man har andra ingångsvärden eller faktorer som man prioriterar på.

Så ja, jag skulle rekommendera det. Hittar Jack, Lasse eller någon annan till tråden så kommer de säga att du ska göra det själv med LF Global. 👍😂

Jan

PS: OBS! Jag utgår från ovan att det är ett vanligt ISK som du pratar om. För det går tyvärr inte att tjänstepensionsspara, ha IPS eller motsvarande hos LYSA. DS.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.
  Du har helt rätt Jan.
  100% LF Global i dex barnsparande lånhsiktigt. 0.22% i avg. Kräver varken tid eller ombalansering. Auto månadssparande.
  Tack Jan för att du börjar gilla mig lite. Hahaha.
  Mvh. Jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Haha… 🤣🤣

  Absolut Jack. Jag uppskattar faktiskt alla dina (och andras) kommentarer även om vi inte håller med varandra. Men det är ju det som är lite charmen och kräver att vi håller oss på tå. Det är ju lite motsatsen till alla dessa filterbubblor som finns omkring en.

  Det enda jag egentligen är mån om att en ny läsare förstår att trots att vi har olika åsikt som t.ex. i den här frågan, att egentligen tycker vi till 90 % lika. Det är ju inte direkt som att du eller jag hade sagt, skit i LYSA, köp 100 % Tesla eller PowerCell.

  Tack än en gång för allt Jack och för att du tar dig tiden – och sorry Nina att vi kapade din tråd. 😁

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Tack för svar – här kommer respons, sent omsider. Jag vet inte om Jack ser detta, men då kan kanske Jan svara i hans ställe: I absolut korthet – varför anser han att det är lika bra med LF Global? Om man kokar ner det till typ en mening eller två :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Jan. 

Jack är här 🤗😀🤣.

All långsiktigt sparande i 100% i LF global indexnära. Auto månadssparande. Kräver varken tid eller ombalansering. Tryggt och bra.

Mvh. Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle satsa på MS INVF Global Opportunity. Den har avkastat dubbelt så mycket som LF Global indexnära.

Alla som fortfarande tror att indexfonder är det alternativ som långsiktigt ger bäst avkastning bör tänka om.

Av 56 utmärkelser under de senaste fem åren i Fondmarknadens ”Årets fonders” 11 olika fondkategorier förekommer endast en (1) indexfond som vinnare i en kategori. Alla fonder jämförs efter riskmåttet riskjusterad avkastning.

Det är inte alltid det ”enkla” valet som är det bästa. För att hitta de fonder med bäst avkastning anpassat efter sin egen sparhorisont och risknivå bör man försöka hitta de bästa fonderna. Lättanvända webbverktyg, som tex Avanza, gör det intressant och roligt att leta efter ”guldfonderna”.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Om man nu beslutar att pensionsspara via lysa och är i 30års åldern, vilken fördelning mellan aktier/fonder bör man starta med? Och vid vilken ålder bör man börja justera detta? Tack!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-20 klockan 15:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.