Lysa - Tankar kring upplägg • Fråga på RikaTillsammans

Lysa – Tankar kring upplägg

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

Peter ställde följande fråga för 2 veckor sedan:

Jag har satt upp tre konton hos Lysa med olika aktier/räntefördelningar men funderar på om jag ska ändra på det upplägget och istället köra på ett konto.

Min livssituation är sådan att det enda jag sparar/investerar till i dagsläget är pension/ekonomisk frihet. Med tanke på att pengarna ska växa i minst 20 år borde jag kanske egentligen satsa på ett konto med 100/0-fördelning (aktier/räntor) och lägga till fler konton med andra fördelningar ifall situationen skulle förändra sig och andra mål tillkommer.

Enda anledningen till att jag satt upp tre konton är för att inte lägga alla äggen i samma korg, men då borde jag förmodligen ha större spridning än nu (100/0, 90/10 och 80/20) för att det verkligen ska göra någon skillnad, t ex ett konto med 50/50-fördelning och ett med 70/30 eller 60/40 utöver 100/0-kontot.

Det vore intressant att få lite tyck och tänk om detta, framförallt från de som är i samma eller liknande situation, hur hade ni gjort?

Det finns 1 svar till denna fråga

Erik svarade på frågan för 2 veckor sedan

Om du delade upp det i tre konton på Lysa för att inte lägga alla äggen i samma korg så gjorde du nog en liten tankevurpa. Hos Lysa investerar du egentligen bara i två olika saker, deras två fond-i-fond-lösningar. Den ena är Lysa Aktier som är 100% aktiefonder, och den andra är 100% räntefonder. Om du investerar 50/50 i ett kont, 90/10 i ett annat konto, 70/30 i ett tredje etc. har du lagt äggen i precis samma två korgar *** oavsett hur många konton du skapar.

Det enda du åstadkommer med fler konton är att ändra fördelningen av hur många ägg du lägger i samma två korgar.

Sedan kan det ju finnas andra anledningar till att dela upp det, t.ex. att du har en långsiktig som du absolut inte får röra oavsett vad som händer som du ska använda sedan när du är ekonomiskt fri, och en annan till olika saker som är mer i närtid och/eller som du får ta av vid behov. Men om jag läste din fråga rätt så är det egentligen bara ett mål du har i dagsläget, och det är det långsiktiga.

*** En liten förtydling bara; det är förvisso bara två korgar hos lysa, men dessa består ju i sin tur av väldigt många fonder som i sin tur består av väldigt många bolag eller ränteinstrument, så de två korgarna är ju väldigt bra korgar så att säga. Ska man lägga sina pengar i enbart två korgar är dessa korgar väldigt bra korgar =)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.