Lysa vs egen Globalportfölj
Sök:

Lysa vs egen Globalportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Lysa vs egen Globalportfölj

Hej!Jag har idag till största del av mitt sparande hos Lysa. Men skulle likaväl kunna göra en egen global portölj hos tex Savr eller Avanza. Jag är intresserad har kunskap och tid för att göra en egen portfölj egentligen, men vilket anses vara det bästa? Fortsätta låta pengarna vara orörda på Lysa eller skapa en egen global portfölj? Eventuellt låta hälften av pengarna ligga kvar hos lysa och sedan gör en egen Global portfölj av andra hälften.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Simon. Känner igen mig i din beskrivning.

Om du har tid, intresse och kunskap då är Lysa förmodligen inte den bäst passande lösningen för dig. Lysa är en utmärkt tjänst för dem som inte vill, har intresse för eller hinna hålla på med sina investeringar.

I det långe loppet betalar du mindre (framförallt i avgift) och tjänar mera när du hanterar saker själv hos t.ex. Avanza. Förutsätt att du lyckas skapa bra, billiga och breda portföljer. Precis som de flesta här på bloggen föredrar och som också Lysa använder sig av i deras tjänst.

Jag har själv gjort det. Provade både Lysa och Avanza/Nordnet och kom precis som du fram till att jag tyckte egentligen om att sköta saker som insättningar, fondval och ombalansering själv. Då blev valet enkelt, jag samlade mina tillgångar hos Avanza och som extra fördel kunde jag använda mig av deras 0%-superlån ännu mera.

Kanske någon dag händer det att jag tappar tid eller intresse och då är det bara att skapa om några konton hos Lysa och fortsätta spara där igen.

SAVR vet jag inte om det är ett lämpligt alternativ. Som jag förstått har SAVR framförallt rabatter på aktiv förvaltade fonder och är utbudet av billiga, breda, indexfonder betydligt mindre.

Lycka till!

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller helt med i Addes svar förutom på en punkt. Jag upplever att det är svårt att göra en lika diversifierad portfölj. Visst kan man bara köra Avanza Global och säga att man sparar 0.3 % men då har man inte exponering mot tillväxtmarknader, inte småbolag, inte räntefonder och så vidare. Det är därför jag förespråkar LYSA även framför att göra det själv även om man är kompetent.

  Sedan utesluter ju inte det ena det andra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-12 klockan 09:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.