Lysa vs egen ombalansering
Sök:

Lysa vs egen ombalansering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Lysa vs egen ombalansering

Hej på er. Jag kan ha missat läsa det någonstans men om jag förstått det rätt så ombalanserar lysa vid varje insättning, alltså köper inte en förutbestämd procent av en viss fond som Avanza gör ( om man satt upp ett månadsspar) utan köper där det behövs för att hålla fördelningen så bra som möjligt hela tiden.

Har det gjorts några simuleringar motsv på att ombalansera en gång per år eller ha sina pengar hos lysa? Utan något kött på benen så är min känsla att i en 90-10 portfölj så blir aktierna rätt övertaliga på ett år? Vilket kanske ger en större nedgång om börsen går ned? Eller blir det kanske inte någon större skillnad?

man kan ju också ombalansera själv varje månad men det tar ju lång tid och på ett år står man utanför marknaden längre.

Kanske har det ingen betydelse alls att ombalansera en gång per år?

Vad tror ni?

 

Med vänlig hälsning, Andreas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enklast är att räkna lite snabbt och se på ett extremfall

Portfölj med 100 000 kr, varav 90 %(90 tkr) aktier och 10 % (10 tkr) räntor. På kort tid dubbleras värdet på aktierna. I en portfölj där ombalanseringen ännu inte är gjord har vi nu en 95 % (180* tkr) / 5 % (10 tkr) portfölj jämfört med en obalanserad portfölj som har (171 tkr / 19 tkr).

Därefter tappar börsen plötsligt 60 % av värdet. i den obalanserade portföljen har vi nu 72  tkr i aktier och 10 tkr i fonder, totalt 82 tkr och en förlust om 18 tkr. Den blaserade portföljen har totalt 87,5 ( efter ombalansering 78,66 tkr aktier och 8,74 i fonder) Total skillnad 6,7 %. Så viss blir det skillnad, men även i mitt extrem fall blir det relativt liten. Så liten att man nog kan bortse från det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så liten så man kan bortse från den extra avgiften. Jag är villig att inte gå så mycket plus mot att inte gå så mycket minus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Få kör du 50 i ränta. Blir ännu mindre minus vid nedgång.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 3. Vit pil

  Jag tänkte mest om man kan tänka så som att avgiften till lysa blir +-0 om man alltid har en ombalanserad portfölj vid nedgångar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-16 klockan 07:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.