Lysa vs. LFGI
Sök:

Lysa vs. LFGI

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av GalneGunnar

ställde för sedan frågan: Lysa vs. LFGI

Hej,

Har haft ett ISK på LYSA med fördelningen 70% aktier / 30% räntor i 12 månader d.v.s. rätt hög risk ändå.

Detta har gett mig ca. 3% nu efter 12 månader. Under samma tidsperiod har LFGI gett 14%.

Om man antar att jag hade kört med samma fördelning själv via Avanza (70% LFGI) och resten Cash så hade jag fått

70% av 14% d.v.s. ca 10% för liknande risknivå (70/30 fördelning).

Rätt kraftig underprestation mot globalindex. Funderar på om det är bättre att köra en egen portfölj via Avanza istället

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är Sverigeindex och tillväxtmarknaderna som hållit tillbaka Lysa. De har gått dåligt i år. Tillväxtmarknader är länder som inte ingår i LF Global (indexet MSCI World) utan i så fall i LF Tillväxtmarknad Indexnära (MSCI Emerging Markets). Dessa länder har högre volatilitet/risk än vad de etablerade länderna har. Vissa år har tillväxtmarknader slagit  etablerade länder med hästlängder, andra år underpresterar de. Om du har sparandet på lång sikt så är det förväntat att även dessa länders ekonomier ska gå framåt i snitt, men enskilda år är det alltså lite si och så.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Gunnar!

Det beror helt på hur du vill placera.
Globalfonder är absolut ett alternativ, du kan testa att köra hälften Lysa och hälften egna fonder ett år och se skillnaden och sedan utvärdera?

Du kan även läsa dessa artiklar och se hur du vill spara!:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

Tre olika portföljteorier!

Hoppas du hittar något som passar dig!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Gunnar

Problemet är att förutse marknaden, föreställ dig att du i skrivande stund byter till LFGI och december nästa år kommer fortfarande hamnar på +3% avkastning. Lysa däremot har under samma period haft en uppgång på +14%.

De som kallar sig proffs har ett år +25% och nästa år kanske bara +1% och så vidare. Ingen vet exakt vad som kommer hänga i världen som påverkar alla parametrar som i slutändan ger upp- eller nergång. Diversifiering är nyckeln till ett lång och hållbart sparande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.
  Man behöver inte bättre diversifiering än vad man har i en global indexfond. Avanza Global 0.10% i avg räcker hur bra som helst. Eller LF Global index. Riktigt billiga globalfonder och global risk spridning. Lycka till.
  Mvh.jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-18 klockan 09:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂