Magic formula + Globala barnportföljen
Sök:

Magic formula + Globala barnportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karoline

ställde för sedan frågan: Magic formula + Globala barnportföljen

Hej Jan!
Jag är 31 år, och investerar enligt globala barnportföljen och Joel Greenblatts Magic Formula.
Började för ett halvår sen att investera min pappas pengar enligt samma strategi. Han är 65 år men kan låta dessa pengar ligga 15 år då han har lite andra pengar han kan leva på. Han har fått 1 miljon från en försäljning som han velat investera.
Jag investerar 15.000kr i månaden enligt globala barnportföljen och 10.000kr i månaden enligt Magic Formula av denna miljon åt min pappa.

Läste denna artikel: https://rikatillsammans.se/gult-ljus-pa-marknaden/ men har svårt att förstå vad jag ska göra praktiskt med min pappas pengar.

Kan du råda mig?

Stort tack i förväg om du skulle ha tid att svara på detta :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Karoline!

Eftersom du har en tidshorisont på 15 år, så passar det utmärkt till att spara i aktiefonder.
En sak som skrivs i artikeln du hänvisar till, är att man bör se över sin riskprofil, kan du se ditt investerade innehav gå ned 50% för att sedan ta 5-10år att komma tillbaka. Om svaret är nej så bör du se över din riskprofil genom att ha lite mera räntor i portföljen.

En fråga jag ställer mig är om du just har börjat spara din pappas pengar?
Om du just har börjat, så finns det inte mycket risk just nu i den portföljen då det mesta är likvider, då tycker jag att du kan spara vidare som du gjort innan. Men eventuellt se över riskprofilen ändå, så att du kan ”Sova på natten”.

Om du börjar ha det mesta investerat nu, så bör du se över din riskprofil som jag skrev ovan. Eftersom du har dessa tankar så har du troligtvis för hög risk för din egen smak. Så börja där!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! Tack för svar.
  Jag har investerat min pappas pengar i cirka 6 månader. Så i Magic Formula är 50.000kr investerat, och i globala barnportföljen är 150.000kr investerat (satte in lite mer än 15.000kr i månaden initialt men nu bara 15.000kr i månaden).
  Totalt är alltså 200.000kr investerat.
  Jan nämnde att han slutat sätta in nya pengar på börsen. Är det något jag borde göra för min pappas pengar också kanske? Eller ska jag sluta sätta in på globala barnportföljen men kanske fortsätta med magic formula då den är lite mer aktiv?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karoline

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-28 klockan 10:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.