Magnus
Sök:

Magnus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: Magnus

Hej,

Jag är ny när det häller aktier, fonder och allt med värdepapper. Har läst på ganska flitigt de senaste månaderna.

Planerar att följa trenderna i ex OMXS30. Att gå in med kapitalet vid uppgångstrender och ut vid nedgångar, har läst på mycket om detta och känner att jag vill prova, med en mycket liten andel av mitt totala kapital. Gillar jag det, så prövar jag med större andel.

Jag undrar hur jag bär mig åt för att följa ex OMXS30 med aktier, väljer aktier då då fonder har avgifter(förutom avanza zero/nordnet superfonden), men dessa tar flera dagar att köpa eller sälja), så det blir osmidigt att hoppa in och ut.

Min fråga #1:
Hur gör jag för att följa ett index, gärna OMXS30? Jag förstår att man behöver köpa de aktier som indexet följer. Men kan man köpa flera aktier samtidigt eller måste jag klicka in på samtliga 30 aktier och köpa? Och när det är dags att sälja, måste jag gå göra likadant, klicka igenom 30 aktier och sälja?
Detta blir ju väldigt jobbigt, särskilt om man vill följa flera olika index i framtiden.
Finns det ett sätt att handla förbestämda aktier enklare?
Ex att jag har valt 30 aktier som jag sedan väljer allokering och placerar en drös ordrar samtidigt?

Fråga #2:
Finns det någon hemsida där man kan skapa sitt eget index? Ex väljer jag att köpa Investor, Kinnevik, HM, SEB, Nordea, kan jag skapa/analysera ett index med dessa bolag? Eller måste jag använda mig av färdiga branchindex, ex finans-fastighet (SP8000PI), finans-forsakring (NOMXNBISEKNI) eller investmentindex ?

/Tack

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Magnus.

Du är helt ny på börsen och du vill ge dig på något som inte ens proffsen klarar av långsiktigt att tajma börsen. Du kan inte ens grunderna och ger dig på något avancerat och med andra ord helt omöjligt. Svårt att ge goda råd för det omöjliga långsiktigt. Det är bara som vilken spel som hälst. Kör billigt global index som ger god nattsömn. Lycka till.

Mvh.jacke77

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jacke och tack för ditt svar, jag söker ej råd, jag ställde två frågor som du ej svarade på.
  Jag skrev att jag endast kommer pröva med väldigt liten del av mitt kapital 2% max. Jag har läst några böcker om teknisk analys och förstår grundprinciperna och har själv bildat mig en egen strategi med egna regler.

  Nu klasses denna tråden som ”Besvarad”, vilket den faktiskt ej är.
  Jag hade uppskattat om någon besvarade mina frågor.

  Tack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
 2. Vit pil

  Enklast att följa ett index borde vara att köpa ett certifikat, mini-futures, CFD liknande värdepapper med ett index som underliggande tillgång. Du kan exempelvis hitta dessa på Avanza genom ”Avanza Markets”

  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/avanza-markets/om-avanza-markets.html

  När det gäller att bygga egna index finns det säkerligen många vägar att gå. Jag tänker att man kanske vill skriva ett eget program för analys alternativt använda excel men med en snabb googling hittade jag bl a ett program ”Indice builder” som verkar vara ett program designat just för detta ändamål. Finns säkert flera och huruvida just det programmet är bra eller ej tänker jag inte gå in på efter att bara hittat den på några minuter. Min poäng är att det verkar finnas verktyg du kan testa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 3. Vit pil

  Aktiehandel är förenat med courtageavgifter, dvs en avgift per handelsorder. Så att aktiehandel per automatik skulle vara billigare än fonder, som är avgiftsfria att köpa men kostar att ha, ställer jag mig tvekande till.

  Varför är det just OMX30 du vill följa? Det är väl bara de trettio största företagen på stockholmsbörsen? Varför inte följa nordnetsuperfondenindex? Där har du ju en färdig och kostnadsfri lösning som iofs tar lite längre att köpa och sälja. Men ska du köpa och sälja ofta försvinner nog en del av en eventuell avkastning i courtageavgifter?

  Inte heller svar på dina frågor, men kan kanske ge perspektiv på dina ideer.

  Lycka till med ditt letande, och hoppas någon med mer konkreta svar kan bringa klarhet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Svea

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Helt rätt att bara använda en liten del av kapitalet, då det är svårt att lyckas tajma upp- och nedgångar. Se om du kan hitta några ETF:er som följer de index du är intresserad av, det finns exempelvis för OMXS30 från XACT. De har bearfonder och fonder med hävstång också, om du verkligen vill sätta sprätt på pengarna. :-)

Att skapa ett eget index borde väl gå ganska enkelt i Excel?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret!

  Jag kommer att använda mig av TA för att försöka tajma och vara med i uppgångar men stå ute i nedgångar. Kommer ej gå in i bearaktier eller blankning.

  Tittar jag historiskt på OMXS30, vilket självklart ej är en garanti, så har jag hittat en princip som har givet duktigt bättre avkastning än indexet över en 15 årsperiod. Det är därför jag pratar om just OMXS30.

  Det är mycket möjligt att jag i framtiden provar andra index, och även enskilda aktier. Att kombinera FA, och välja ut starka bullaktier och därefter använda min TA.

  Ja jag har kollat upp lite hur jag ska gå tillväga att skapa ett eget index. Det går fint i excel, med data från Börsdata.se

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Magnus!
Kul att du vill prova på att direktäga aktier, och bra att du insett att du skall hålla dig till en begränsad lekportfölj. Det är kul, tufft och allmänbildande med aktier, även om man kämpar mot de vetenskapliga teorierna som gör gällande att det är svårt att slå index. Men om man inte försöker kan man inte lyckas!

Det finns vad jag vet inget sätt att handla alla aktier på en gång, om det nu inte är så att det finns någon programvara som används av de stora lirarna på börsen – och i så fall förmodligen kostar därefter.

Tänk på att du bara kan handla hela aktier. En aktie i Autoliv kostar just nu 1028 kronor, så om du ska försöka följa OMXS30 krävs det massor av pengar (med mina mått mätt) för att du dels ska kunna följa indexet någorlunda rätt, och dels kunna öka/minska ditt innehav i måttliga steg.

XACT OMXS30, som Lukas redan nämnt är ett alternativ, med courtage i nivå med aktier.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret!

  Låter lite besvärligt, att själv behöva gå in på var och en aktie för att göra en affär.
  Jag kommer analysera samtliga aktier och genom att koda ett program, får jag ett pling i telefonen när jag skall sälja eller köpa. (Detta då jag ej har tid att sitta och följa kurserna då jag arbetar heltid).

  Intressant med XACT OMXS30, ska kika närmare på den.

  Jag kommer använda 3% av mitt kapital till detta, vilket motsvarar ca 45 papp, Förhoppningsvis räcker detta till att få en snarlik OMXS30-portfölj.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
 2. Vit pil

  Hej Magnus!

  XACT OMX30 är ett bra sätt att handla på bull/bear för OMX men är samtidigt något där man ska vara väldigt vaksam. Har man inte möjlighet att hålla koll på indexet hela tiden är det nog inte så bra. Oavsett vilken typ av certifikat man handlar med så ska man se till så att man hela tiden har koll på vad som händer. Visar det sig att du inte har tid att reagera direkt då ditt program säger sälj/köp så kan det vara för sent. Nu är ju XACT OMX30 utan hävstång, så det finns viss tid att reagera på men…

  Däremot, om du har en strategi och litar på din TA så är det otroligt kul att vika en dag till att köra lite, och då finns det ju certifikat med en hävstång som verkligen ger något. Men, det är endagslekar för respektive certifikat som gäller, håll inte certifikat med hög hävstång över natten, då kan det försvinna pengar (det kan det iofs ske minuten efter du köpt oxå…).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pierre Johansson
 3. Vit pil

  Ett förtydligande angående hävstång på XACT OMX30 som jag skrev ovan. på ”XACT OMX30 XXX” finns det flera olika nivåer av hävstång men just ”XACT OMX30” som enskilt certifikat har bara 1gg häv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pierre Johansson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-21 klockan 10:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.