Majsan 2
Sök:

Majsan 2

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Majsan 2

ställde för sedan frågan: Majsan 2

Hej, behöver spendera mina miljoner. Någon som har tips så det kommer vården och det offentliga skattesystemet till hjälp? Helst vill jag att det går till Magdalena Andersson, hon vet hur en slipsten skall dras.

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du verkar inte ha någon kännedom om vårt skattesystem. Det finns väldigt få saker som du köper som inte inbringar gemensamma medel via vårt skattesystem. Så det är bara att konsumera mera!

Är det ironi eller okunskap? Troligen både ock! Man kan göra en tankevurpa när man skriver! Det är förlåtligt!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du vill att pengarna ska gå till Maggan, så kan du ju donera pengar direkt till henne privat. Fast det ger henne nog mer problem och administration. Det skulle vissa, inklusive undertecknad, dock se som en stor fördel.

Vill du att det ska stärka statens finanser görs det enkelt med en K4-blankett vid nästa deklaration. Du anger att du sålt något med stor vinst, och därmed behöver du betala kapitalskatt som går raka vägen till staten utan att passera kommun och andra instanser.

Alternativt maxar du din konsumption av varor med hög punktskatt. Köp massa plastpåsar, alkohol, tobak och bensin. Du behöver inte ha en bil, köp bara massa bensin, mixa med vodka, häll det i (engångs-)plastpåsar och släng lite glödande cigarettfimpar på. Det kan ge en utökad upplevelse ;)

Om du snarare som du faktiskt skrivet vill att det ska komma det ”offentliga skattesystemet till hjälp” så är det kanske lättast att engagera dig politiskt, eller finansiera en egen utredning om en perfekt skattereform. För dagens skattesystem sjunger på sista versen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack Erika, jag skall ha dina tips i åtanke. Börjar en stående överföring till Maggan direkt. Är ju så roligt med konsumtion och leva i nuet. Tack än en gång. Mvh Majsan The next one.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Erik A

Det du skriver tyder på god insikt utom i ett avseende. Det gäller det sista du skriver. Dagens skattesystem kommer i sina huvuddelar att bestå de närmaste decennierna. Om du hoppas på lägre skatt (vilket jag inte vet om du gör) så får du antingen skattefuska, föra över dina medel till skatteparadis eller emigrera till lågskatteland.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag var nog lite för snabb i val av ord. Skattesystemet blir så klart kvar, men det är ju bestämt att en omfattande skattereform ska genomföras 2020. Det var länge sedan sist. I stora drag gillar jag den (förslaget) i och med de många förslag som innebär förenklingar. Förenklingarna innebär dels mindre möjlighet för trixande, men också mindre administration (=kostnad för staten) att hantera. Färre undantag helt enkelt. Sedan får man nog vara aningen naiv om man tror att alla dessa förslag kommer att nå hela vägen fram.

  Men punkten om att Majsan 2 skulle kunna finansiera en egen skuggversion av skattereformen som är bättre och kanske blir antagen står kvar ;)

  Om Majsan 2 påbörjar ett sådant projekt kan jag tänka mig att komma med lite förslag. Exempelvis göra alla punktskatter kostnadsneutrala för staten. Punktskatter ska syfta till att hjälpa individen att välja ”rätt”, inte att dra in mer pengar till staten. Exempelvis hade jag gärna sett ett 100%-igt påslag på drivmedel, aklohol, tobak, och plastpåsar. Men att veranda krona av dem går tillbaka till folket. De som cyklar, inte röker/dricker och som återanvänder sina påsar blir nettovinnare, och storkonsumenterna blir nettoförlorare. Är problemet att budgeten inte går ihop för skatten höjas, inte införa mer punktskatter. Vidare anser jag att arbetsgivaravgiften snarare ska vara en skatt, och att denna ska påföras individen på lönen istället. Ingen nettoskillnad i vad individen får ut, men mer uppenbart att skattetrycket ligger på 60-80%, vilket idag döljs när företaget betalar den i smyg till staten åt dig. Full transparens, enkelhet och inga undantag!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det var en vändning som jag inte förutsett.

När jag läser det du skriver så kommer jag att tänka på vad jag fick lära mig i skolan: ”svenska folkets urgamla rätt att sig själv beskatta”. Riksdagen som ska spegla folket består av ett antal politiska partier, som har olika uppfattning om vilka skattebördor, som ska läggas på landets medborgare.

Det du pekar på; transparens, enkelhet och inga undantag är ju argument som alla partier ställer upp på. Problemet är att olika delar av vår riksdag har olika uppfattning om nivån och fördelningen av skatter mellan olika grupper i samhället.

Vet du vad jag tror. Att vi har en snårigt regelverk och massa undantag har varit ett nödvändigt ont för att kunna få igenom skatteförslagen i riksdagen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-14 klockan 10:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.