målspar. vilken risk bör jag ta?!
Sök:

målspar. vilken risk bör jag ta?!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av bilspararen

ställde för sedan frågan: målspar. vilken risk bör jag ta?!

Hej alla duktiga sparare!

Har precis köpt en begagnad bil som jag planerar att äga ca 8 år. Jag har 10 000kr kvar på ”bilkontot” och vill nå 120 000 kr år 2028.

jag planerar att spara 1150 kr from. nästa lön.

vågar jag börja med 80% avanza global, 20% sparkonto? för att nästa år sänka risken till 70/20?

blir lite nervös så här i ATH tider samtidigt som jag känner till grundregeln 10% i aktiefond per år du kan låta pengarna vara.

 

detta är första gången jag funderar på att målspara på börsen. vad är era tips, vad hade ni gjort?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förlåt, det börjar bli sent. Nu har jag spaltat upp det lite. Så här måste det bli va? Eller har jag förskjutit skalan?

december 2026 är det ett år kvar till köp. Pengarna kommer alltså ligga placerade <1 år. Alltså bör jag inte ta någon risk under hela 2027 eller?

 
2019-12  – 70/30
2020-12 – 60/40
2021-12 – 50/50
2022-12 – 40/60
2023-12 – 30/70
2024-12 – 20/80
2025-12 – 10/90
2026-12 – 0/100
2027-12 – köp
(2028-01 – köp)
 

ang summan 1150kr/mån. Jag räknar inte med någon avkastning i nuläget men kan komma att justera summan beroende på hur sparandet utvecklas.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Din strategi funkar, men frågan är om du budgeterar för eventuella reperationer, service och liknande. Bilar kan kosta mycket och du bör ha pengar avsatt för detta. Inte så bra att ha dessa pengar på börsen i det fallet.

Sen en tankeställare är ju att även om 10% per år ska vara ”säkert” i någon mening så kan du fortfarande förlora pengar på detta. Jag vill påstå att det är förhållandevis små summor du kan få i avkastning genom att höja din aktieexponering istället för att köra lite mer försiktigt (men det är såklart upp till en själv). Nu tänker ju du månadsspara så det skapar ju någon extra form av balans.

Ett kort tips är att om du är rädd för att placera pengarna på börsen för att det skulle vara ATH så kanske den risknivån du valt inte matchar din risktolerans. Ingen kan veta hur börsen kommer gå, så tänk bort alla sådana tankar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej a. Tack för svar. Men tror du missuppfattar mig. Det här sparandet är endast avsett för köp av en begagnad bil år 2028, det är då jag bedömer att min nuvarande bil är förbrukad och bör bytas ut. Service och reparationer tex tas från ett annat konto.

 

Jag vill å ena sidan inte att värdet ska vara mindre år 2028 än om jag bara hade sparat på ett sparkonto. Men samtidigt känns det dumt att bara köra sparkonto när horisonten är så lång. Sannolikheten att värdet ökar på ett sånt här upplägg bör väl vara ganska hög. Men knappast idiotsäkert

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-13 klockan 01:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.