Månads- eller årssparande i fond?
Sök:

Månads- eller årssparande i fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Månads- eller årssparande i fond?

Hej alla!

Jag har baktestat lite varianter av sparande via Morningstar och kommit fram till slutsatsen att jag får en högre avkastning om jag sätter in hela kommande årets sparande redan i januari jämfört med att månadsspara.

Jag har testat att spara på det viset i SPP Aktiefond global på årsbasis sedan januari 2007 samt månadsvis i samma fond från januari 2007. Den på årsbasis har ökat med 71,5% och den på månadsbasis har ökat med 67,7%.

När jag testar med LF global indexnära från juni 2013 till idag blir siffrorna 44,5% för årsbasis och 33,8% för månadsbasis.

Enligt denna primitiva analys så är det alltså mer fördelaktigt att årsspara i fonder istället för att månadsspara.

Kan detta stämma i verkligheten, eller är det bara i teorin med historiska siffror det blir så?

Jag vore tacksam om någon kunde kommentera, eller argumentera, för- och nackdelar med års- eller månadssparande.

Jag tänker att jag under året spara per månad till ett räntebärande sparkonto och sedan i januari köper fonder för pengarna. Sen börjar jag om med månadssparande till räntekonto och januari nästa år köper fonder osv.

Tack på förhand,

Fredrik

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nackdelen som jag ser med denna metod är att du inte kan köpa ifall börsen går ner t ex i februari månad (eller senare givetvis). Instinktivt går det ju också emot att köpa i januari om börsen är för högt värderad och dyr.

Om månadssparande ger sämre resultat även under kraftiga börsnedgångar kan engångsinsättning vara ett fullgott alternativ. Du har alltså med börskraschen 2008 och ändå ger engångsinsättningarna ett bättre resultat? Detta är onekligen intressant! Jan har ju skrivit om det är bättre att sprida ut insättningarna eller gå all-in, men jag minns inte om han nämnde någon specifik månad.

Vore intressant att få höra Jans åsikter kring detta!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, det stämmer. I min simulering som jag gjort via Morningstar så började jag 2007 i januari med 24000:- för att januari 2008 ytterligare 24000:- osv fram till sista december 2017 (mest för att komma så nära januari 2018 som möjligt). Sen gjorde jag samma sak med månadsinsättning (2000:- per månad) och då fick jag ett lägre slutbelopp jämfört med årsinsättning. Lägg också till att jag kan sätta in 2000:- per månad på ett räntebärande konto (hos t.ex. Akelius 1,5%, 4Spar 6,5% eller SBAB 0,65%) och få bra ränta för att sedan lyfta in dem på börsen i januari.

  I SPP-testet fick jag ju med dipparna 2008, 2011 och 2015 i båda varianterna.Detta är riktigt intressant tycker jag i alla fall. Jag fick alltså bättre utfall med ettårsplacering än månadsplacering. Jag tror det har att göra med att du fortfarande köper andelar i uppgång som kostar mer och då blir nersidan större när de går ner.

  @Jan; det vore faktiskt spännande att höra dina tankar kring detta. Om jag har 100 KSEK att sätta in och vill ha dem långsiktigt så ser jag ingen anledning att sätta in dem i omgångar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Kom på att premiepensionssystemet investerar så, en gång per år och inte månadsvis.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 3. Vit pil

  Kan dessa skillnader i resultat bero på extra avgiter som syns när dessa nu redovisas på T.ex. Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jr

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eftersom Börsen oftare går upp än vad den går ner, så är det rimligt att en ingångsinsättning oftast är mera fördelaktigt än ett månadssparande. MEN, skulle du ha otur och börsen sjunker efter att du gjort din insättning är det fruktansvärt skönt att ha satsat på ett månadssparande.

Du skall se månadsinsättningar som en försäkringspremie, inte ett sätt att maximera din vinst!  Människan är till sin natur skapt så att den sörjer mer över en förlust än vad den gläds över en vinst. Med andra ord: är du mentalt stark så sätt in ditt kapital med en gång, i annat fall gör månadsinsättningar.

Din tankegång på slutet förstår jag inte alls. Har man pengar att placera så gäller resonemanget ovan. Är det pengar som man spar undan för undan, så gäller det väl att få in dem så snabbt som möjligt. Varför skulle just januari vara en helig månad, då det är optimalt att gå in på börsen?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är det inte så enkelt att du får ganska mycket längre exponering på pengarna om du investerar allt i början på året i stället för månadsvis?

Sen handlar det om timing och vilken risk man vill ta, men har du pengarna i handen så känns det rimligt att se till att de börjar jobba så snart som möjligt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@Nestor ;  Allt du skriver stämmer. Att se ens klumpinvestering dyka 40-50% strax efter att man satt in en klumpsumma är en mardröm och rejält svettigt även om man ”vet” att börsen förr eller senare bör vända åt rätt håll. Men månatliga insättningar kan ju likväl ge mardrömmar om börsen faller under en längre period. Ingen blir glad oavsett tror jag. De som ser längre än de dykande siffrorna kan säkert glädja sig över att man köper billigt varje månad men handen på hjärtat, hur genuin är den lyckokänslan över att man lyckats köpa jättebilliga fonder/aktier när ens portfölj ändå visar kraftigt röda siffror? Och någonstans ändå vet att en klumpinvestering förmodligen ger en bättre avkastning?

@Fredrik ; tack för kommentaren. Jag utvärderar nu med riktiga pengar och går all-in med klumpsumma (men månadssparar dock en mindre summa). Ska bli intressant att se utvecklingen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  @John; det vill jag också. Ska öppna två ISK hos Avanza och sätta in 1200:- på ett och månadsspara 100:- på ett. Kör allt i SPP Aktiefond global. Får se hur det går.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Så, nu har jag öppnat två ISK hos Avanza. På det ena har jag lagt upp ett månadssparande på 100:- den 27:e varje månad och där kommer första köpet göras i slutet på januari. På det andra kontot har jag precis köpt för 1200:-. Uppföljning om ett år. Ska bli spännande och se hur det har gått.

  Fonden som jag köper i båda kontona är SPP Aktiefond Global.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-30 klockan 20:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.