Månadsspar Nordnet + fondval
Sök:

Månadsspar Nordnet + fondval

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lovisa

ställde för sedan frågan: Månadsspar Nordnet + fondval

Hej,

Jag har två frågor som jag hoppas kunna få svar på.

 1. När jag ska starta månadssparande på Nordnet (Investeringssparkonto), är det ”Månadsspar i fonder” (traditionella fonder) eller ”Månadsspar i börshandlade fonder” (ETF) jag ska välja?

Globala barnportföljen:

Jag är 34 i år och har tänkt spara 500 kr i månaden (kommer öka efterhand) till pensionen.

Har kollat på Jans förslag för fyra indexfonder i Globala barnportföljen och bytt ut en:

Länsförsäkringar Global Indexnära – 70%

Spiltan Räntefond Sverige – 10%

Länsförsäkrningar Tillväxtmarknad – 10%

SPP Aktiefond global – 10%. Här har jag bytt ut Spiltan Aktiefond Investmentbolag eftersom den fått lågt hållbarhetsbetyg av Morningstar.

2. Min fråga: motsvarar SPP Aktiefond Spiltan Aktiefond?

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar,

Lovisa

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. ”Månadsspar i fonder” (traditionella fonder)
 2. Nej, den ena är en indexfond med 1800 bolag över hela världen, den andra en aktivt förvaltad fond med 14 st bolag i lilla marknaden Sverige.
  Så risken är betydligt lägre. Men om du ska göra detta byte kan du lika gärna bara öka Länsförsäkringar Global Indexnära med 10 procentenheter eftersom det är samma typ av fond som SPP Aktiefond global

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar! Har du något tips på en fond som kan motsvara Spiltan aktiefond Investmentbolag? Eller spelar det kanske inte någon roll – dvs. har jag fortfarande en 90% – 10% fördelning på mina fonder om jag antingen ökar LF Global eller väljer SPP Aktiefond Global?

  Vad jag föstått är det den fördelningen som är viktigast..?

  Tack igen,
  Lovisa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lovisa
 2. Vit pil

  Valet mellan andelen aktiefonder och räntefonder kommer att stå för mer än 85 % av avkastningen, så valet av specifika fonder är faktiskt tvärtemot vad de flesta tror sekundärt. Du kan absolut öka på någon av de andra två globalfonderna. Lycka till med ditt sparande!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-12 klockan 15:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.