Månadsspar samt Xact Småbolag
Sök:

Månadsspar samt Xact Småbolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie

ställde för sedan frågan: Månadsspar samt Xact Småbolag

Hej!

Du o Claudia Concha rekommenderar ett upplägg för barnportföljen. XACT Småbolag/PLUS Sverige Småbolag finns med på listan. XACT går bara att välja när man har den första stora klumpsumman men inte sen om man vill månadsspara o fördela direkt i de olika alternativen. Jag kollade med kundtjänst o de bekräftade att det är så. Ska man välja Plus Småbolag Sverige index då eller något annat? Eller spara i kontanter o fördela ett par gånger om året istället? Eller är det inte fördelaktigt att månadsspara till kapitalförsäkring till barnen (ca 200 kr/månad)? (Jag har en kapitalförsäkring till minstingen på 90/10% o tänkte lägga mitt pensionssparande där oxå o sen en till äldre barnen o mitt mer kortsiktiga sparande på 60/40%)

Varför bör man välja ISK till sitt eget sparande istället för Kapitalförsäkring? Jag sparar redan i kapitalförsäkring både till eget sparande o pension. Är det fel?

Tacksam för svar!

Och tack för mkt bra info!!

/Marie

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

XACT Småbolag är en börshandlad fond. Dessutom syntetisk replikerad, vilket innebär motpartsrisk. Rekommenderas ej. PLUS är en nystartad fond med okänd fondförvaltare (åtminstone för mig). Rekommenderas inte heller. Välj AMF Aktiefond Småbolag istället.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har precis dumpat mina XACT Småbolag aktier på Nordnet. Jag tyckte att det blev för mycket krångel att köpa enstaka aktier bara till den fonden som del av mitt månadssparande. Resten av min portfölj (95%) utgörs nämligen av de ”vanliga och billiga” indexfonderna.

  Det blev faktiskt AMF Aktiefond Småbolag för mig också. Den fonden verkade väl vara ett extra bra val för att AMF har sänkt fondens avgift från 0,6% till 0,4% sedan den 1 oktober i år. Nu uppfyllde den mina krav! ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.