Månadsspara 3000kr i 5 aktiefonder
Sök:

Månadsspara 3000kr i 5 aktiefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

Den här artikeln publicerades 2017-05-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Månadsspara 3000kr i 5 aktiefonder

Hej!

Jag har tänkt spara 3000kr/månaden och har just nu en portfölj på 5 aktiefonder (DNB Global Indeks, Didner & Gerge Aktiefond, Länsförsäkringar Global Indexnära, SPP Aktiefond Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag), samt 2 räntefonder (IKC Avkastningsfond, Spiltan Räntefond Sverige).

Jag sitter och funderar på om jag ska dela upp sparandet i mina 5 aktiefonder, alltså 600kr/fond eller investera hela beloppet i 1 fond, till exempel Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Kan tillägga att jag har tänkt spara i minst 5år och under dessa åren kan mina spartillgångar såklart ändras. Kanske bara kan spara 1000kr/månaden nästa år, men även där ska man dela upp det eller investera i en fond. Det är själva principen, fördela sparandet eller satsa på en fond, vad tycker ni? Kom gärna med förslag! :)

En till fråga, kommer ”ränta-på-ränta” effekten påverkas annorlunda? Vilket är det bästa sättet att spara på för att få så bra ”ränta-på-ränta” effekt som möjligt?

Tack för en grym blogg som väckt mitt intresse till sparande något otroligt!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Emil, jättekul att du börjar spara i fonder.

Din portfölj tycker jag innehåller för många globalfonder, hela 3st. Jag har personligen inte förstått vitsen med att ha flera globalfonder än 1. Kanske Jan kan flika in varför han rekommenderar flera globalfonder i ens portfölj. DNB global indeks har presterat lite bättre än SPP aktiefond global. Båda kostar lika mycket men jag tror(!) att DNB handlas i en annan basvaluta eftersom fonden är norsk. Då är det möjligt att en ytterligare valutarisk ligger i fonden. Den norska kronan har varit väldigt volatil på sistone. Jag är även osäker på om utländska globalfonde tar ut extra transaktionskostnader (som då inte syns i den årliga kostnaden och förvaltningskostnaden för fonden) jämfört med t ex SPP aktiefond global.

Sen har D & G aktiefond avkastat mycket väl historiskt men ha koll på den så att du kan byta ut den mot en indexfond ifall utvecklingen går åt fel håll. Fonden är trots allt mer än tre gånger dyrare än en indexfond.

Som princip skulle jag lägga 50-60% i globala fonder, 20-25% i svenska och resten i räntor.

Att satsa allt på Spiltan aktiefond investmentbolag är alldeles för riskfyllt!

Om sparhorisonten är ca 5 år, är Jans nybörjarportfölj en mycket bra satsning – du kommer inte att förlora enormt men inte heller tjäna maximalt. En balanserad portfölj helt enkelt.

Ränta på ränta effekten påverkar mer om du har mer aktiefonder i din portfölj. Så länge du har aktiefonder i din portfölj kommer du kunna avnjuta ränta-på-ränta effekten. Men den ser man mest i slutet på en längre spartid.

Sen ska du även ombalansera din portfölj ungefär 1 gång per år, så att om t ex den ursprungliga aktiedelen var på 80% och vid årets slut är på 90% av portföljens totala innehav så ska du sälja av 10% för att återgå till ursprungsfördelningen – det vinner du mycket på jämfört med en portfölj som bara ligger där. Du tvingar dig dessutom att sälja dyrt och köpa billigt vilket kan vara det svåraste man gör som investerare – vem vill sälja andelar av en fond som går utomordentligt bra?

Lycka till!

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-30 klockan 23:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.