Månadsspara eller spara manuellt
Sök:

Månadsspara eller spara manuellt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Melise Sire

Den här artikeln publicerades 2017-04-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Månadsspara eller spara manuellt

Hej. Funderade först på att månadsspara men då jag inte kommer spara samma summa varje månad är detta inte så hållbart (väljer att spara det som blir över från månad till månad vilket kan vara allt från 500 kr till 4000 kr beroende på månad).

I stället sparar jag alltså manuellt. Jag har haft samma aktier och fonder nu ( din nybörjarportfölj) i 1,5 år och planerar att ha dessa i 5-10 år alltså spara långsiktligt.

 • Vad jag undrar över är när bör jag köpa? Bör jag köpa när dom ligger på plus eller minus eller är det bättre att bara bestämma mig för ett visst datum och bara köpa oavsett denna dag?

Är alltså osäker på vad de olika siffrorna betyder och hur jag ska tolka och dra nytta av dom. Vad ska jag titta efter. Jag har Avanza  och investeringssparkonto.

Mvh Melise

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Melise Sire,
Först och främst skulle jag tipsa om de inlägg på bloggen som tar upp just upplägg av ekonomi, du bör skaffa ett buffertkonto och sedan månadsspara en fast summa varje månad, men jag går inte in mer på det.

Jag tycker att du inte ska lägga speciellt stor vikt vid exakt hur saker och ting har gått, bättre att bara bestämma ett datum och köpa oavsett dag. Om du ska kunna tolka och dra nytta utav ”siffrorna” så kräver det en väldigt hög nivå av kunskap (och det är definitivt ingen självklarhet att du vinner på det då heller).

Försök hitta fonder med låg avgift (har du de fonder som Jan har i sin nybörjarportfölj så ligger du väldigt bra till).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller helt och hållet med Martin. Försök inte tajma det, det kostar oss investerare i genomsnitt 1,1 procent om året i försämrad avkastning. Bara köp så fort som du kan.

  Håller också med om att först skapa dig en buffert innan du börjar investera dina pengar. Det är viktigt så att man har en grundläggande ekonomisk trygghet.

  Tack Martin och lycka till Melise!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På Nordnet så finns, utöver möjligheten att spara en fast summa, även möjligheten att ställa in så att en viss % av det som finns på ditt konto investeras enligt en av dig uppgjord plan.

Det vill saga att oavsett summan så kan du ställa in att t.ex. 100% av det som finns på ditt ISK konto (500 eller 4000) investeras I de fonder du har valt (går ej att välja aktier).
Detta dras om jag minns rätt den 15:e varje månad. Finns Inga pengar på kontot den 15:e så händer ingenting.

Detta passar perfekt för sparande med oregelbundna summor. Vet ej om Avanza har samma funktion.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-02 klockan 10:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂