Månadsspara i aktier
Sök:

Månadsspara i aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas Lindholm

ställde för sedan frågan: Månadsspara i aktier

Hej!

Jag tänker starta ett månadssparande (2000kr) i aktier… bolag som historiskt ger bra direktabkastning.

Tänker nyttja Avanza eller Nordnet för detta…

Är det lämpligt (historiskt) att köpa 1 gång i månaden eller ”bör” man accumulera upp en större pott för att köpa ”kvartalsvis/halvårsvis”? Tänker på courtaget som tas ut vid handel….

Kanske tagits upp i någon av avsnitten?

//Andreas

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Säg att du vill ha 10 bolag (ett vettigt minimum och enkelt att räkna på). Det blir 200 kr/ bolag. För det första uppstår ett problem att många bolags aktier kostar mer än 200 kr/styck, så redan för det är det nödvändigt att antingen ackumulera alternativt köpa i bara 1 eller 2 bolag/månad, där det senare alternativet antagligen är bättre, trots tillfälligt mindre riskspridning.

Gällande courtage så måste du, i alla fall på Avanza, köpa för mer än 15 600 kr för att det ska vara värt att byta courtage nivå. Så i princip spelar det ingen roll om du köer månadsvis eller kvartal/halvårsvis.

Med allt detta sagt så skulle jag, så som Jan och många andra på det här forumet, rekommendera månadssparande i fondrobot eller i fond. Där får du god riskspridning från första 100 lappen och du kan automatisera dit månadssparande.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Men om du vill köra på med aktier så gör som Falck skrev ovan att köpa i 1-2 bolag i månaden så har du tillslut en diversifierad portfölj.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-24 klockan 14:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.