Månadsspara i fond eller aktie? Med ett tydligt mål
Sök:

Månadsspara i fond eller aktie? Med ett tydligt mål

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lucas

ställde för sedan frågan: Månadsspara i fond eller aktie? Med ett tydligt mål

Hej!

 

Jag har själv inte så mycket kunskap om aktie eller fond men vill spara en del av mina pengar i en av dem. Tänker då först månadsspara och sedan ta ut (3-5 år) för att starta eget. Vad bör jag då spara i? Fonder eller aktier? Om fonder, vilka eller vilken typ av fond? Om aktier, vilka?

Min tanke är att spara 10k/månad i 3-5 år.

Stort tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lucas!

En sparhorisont på 3-5 år är väldigt kort för just aktier/aktiefonder, så för att få ett lite mer balanserat sparande med lite lägre risk så kan du kolla in ”Nybörjarportföljen”, däremot så har den nog lite för hög risk om ditt sparande endast är 3 år långt.
Du kan då istället använda tumregeln: ”Investera 10% i aktier/aktiefonder för varje år du kan avvara pengar, så i ditt fall mellan 30-50% i aktier/aktiefonder och resten i räntefonder/sparkonto med insättningsgaranti!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-01 klockan 07:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.