Månadsspara i RikaTillsammans-portföljen och frågor kring avgifter...
Sök:

Månadsspara i RikaTillsammans-portföljen och frågor kring avgifter…

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus

Den här artikeln publicerades 2017-04-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Månadsspara i RikaTillsammans-portföljen och frågor kring avgifter…

Är förhållandevis novis med nyvunnet ekonomiskt intresse, satte för en liten tid sedan ihop en variant av nybörjarportföljen med en fördelning som nedan:

 • 20% SPP Aktiefond global
 • 20% Länsförsäkringar Global Indexnära
 • 5% Avanza Zero
 • 5% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • 10% Swedbank Robur Access Asien
 • 2,5% SPP Aktiefond Europa
 • 2,5% AMF Aktiefond Europa
 • 5% Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Indexnära
 • 10% IKC Avkastningsfond
 • 10% Spiltan Räntefond Sverige
 • 10% AMF Räntefond Lång

därtill påbörjade jag ett månadssparande som ska fylla på portföljen proportionerligt.

Ett par dagars research har dock lämnat mig mer lyhörd för de varningssignaler som finns för en annalkande börskrasch. En kinesisk bostadsbubbla, konstgjorda andningen som “räddade” oss ur förra krisen och en kinesisk bostadsbubbla och allt vad det heter. Självklart är det omöjligt att veta när, om, hur, etc.

Men övertygande argument för att det skulle kunna hända har gjort mig mer nyfiken på rikatillsammans-portföljen – är beredd att acceptera lägre avkastning för mindre volatilitet och framförallt mindre oro. Håller fortfarande på att sätta mig in i allt det praktiska det innebär att omjustera från nybörjarportföljen till rikatillsammans-portföljen och tänkte besvära dig med några frågor ifall du har tid:

 1. Hur skulle det fungera att ha ett månadssparande i rikatillsammans-p? Är som sagt inte helt på det klara med alla avgifter och det rent praktiska. Men courtage och förvaring av guldet lär ju bli en faktor att väga in? Såg någonstans i kommentarsfältet att ett minimum av 50 k var ett estimat för att det skulle vara lönt med bullionvault.
 2. Ja, samma som i fråga 1 egentligen fast rörande obligationerna och courtage? Blev många timmars research för fonder när min nybörjarportfölj sattes samman, men obligationer är ännu kantade av oklarheter för min del. Står inte så ingående om dem vad jag kan hitta på bloggen heller. Någon koncis förklaring att tillhandahålla eller tips på en källa med god information?
 3. Personliga åsikter vad gäller indikationerna som finns på en överhängande börskrasch? Hur reagerar eller känner du rörande din nybörjarportfölj vad gäller en sådan? Jag provade räkna hur min skulle klarat sig ifall krisen 2008 hade inträffat idag, räknat på respektive fonds utveckling under börsnedgången(med vissa räknade som index, för de som inte existerade då).

Utvecklingen hade inte kostat mig livet, med rikatillsammans-portföljens skademinimerande natur tilltalar mig, likväl som det balsam för sinnesro den hade kunnat utgöra.mvhMarkus

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Marcus,

Så här är mina tankar, någon annan får gärna komplettera.

1. Månadssparande i RikaTillsammans-portföljen

Det korta svaret är att det är jättesvårt. Många av fonderna lämpar sig inte särskilt väl för månadssparande då det är ETF:er. Rent teoretiskt går det att:

 • Månadsspara i tillväxt-delen genom att välja någon av indexfonderna att månadsspara i t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära
 • Månadsspara i guld via BullionVault via en internationell överföring
 • Månadsspara i korta räntefond/kontant delen i t.ex. Spiltan Räntefond Sverige

Hur jag själv har valt är att jag gör det enkelt och månadssparar bara rakt i kontantdelen. Jag köper inte ens räntefonden. Jag resonerar som så att det är enklast för mig och reglerna för RikaTillsammans-portföljen säger att en enskild del i portföljen får lov att variera mellan 15 – 35 procent. Det vill säga +/- 10 procent runt urpsrungsallokeringen på 25 procent. Därför är det ingen panik att man månadssparar in i kontantdelen. Det ska rätt mycket till för att ett månadssparande ska putta ut portföljen utanför 15-35-intervallet.

2. Obligationsdelen i RikaTillsammans-portföljen

Den här delen är ju absolut svårast tycker jag, då den skiljer sig mest från alla andra portföljer samt att vi i Sverige inte har några bra produkter. Jag påstår att det går inte att månadsspara i den här delen om det är det som är frågan.

3. Börskrasch

Jag går helt ärligt inte och funderar särskilt mycket på det. Rent statistiskt så ska det under en 15 års period komma två krascher om minst 50 procent. Det är ingen svart svan eller något ovanligt. Det har alltid skett och det kommer alltid att ske. Problemet är att jag tror inte att jag (eller någon annan för den delen) är kompetenta att förutse den och tajma den.

Statistiskt brukar det kosta ungefär 1.1 procent i årsmedelavkastning att försöka tajma marknaden eftersom man behöver ha rätt två gånger. En gång när du säljer och en gång när du köper. Det är jättesvårt. Du kan ha rätt i sak men fel i tajming (jag om bostadsbubblan i Sverige sedan 2008).

Hur jag själv förbereder mig är att försöka fokusera på att ha koll på min löpande ekonomi och att hålla investeringarna isolerade från den löpande ekonomin. Jag anser att en börskrasch ska inte påverka min vardag. Om den gör det, då har jag antingen för hög risk eller kan jobba på mitt förhållningssätt till mina pengar. :-)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-14 klockan 15:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂