Månadssparande
Sök:

Månadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann

Den här artikeln publicerades 2017-08-20 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Månadssparande

Är 53 år och kan spara 1000 kr i månaden. Hur gör jag ?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag använder tjänsten Lysa (annonslänk) själv och lägger i 100% aktiefonder. Kostar 0,39% i avgift. Läs på deras sida i lugn och ro. De använder ISK-konton och man kan spara lite som man vill.

De placerar 80% av aktiefonderna globalt och 20% i Sverige.

Om man går igenom deras riskanalys, vilket man måste innan man får ett konto, så kommer de rekommendera en fördelning mellan aktiefond och räntefond. De kommer sedan se till att ombalansera om det behövs.

De har bra och billiga indexfonder på aktiesidan.

Jag använder dem sedan juni i år.

Du behöver inte fundera på vilka fonder du ska välja. Du behöver inte fundera på fördelning. Du behöver inte fundera på ombalansering. Det enda du gör är att sätta in 1000:- en gång per månad.

man kan sätta in mindre belopp också och fördelningen bibehålls, helt suveränt.

Läs på och se om det är något för dig.

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Läs även detta, så får du en mer nyanserad bild.

Lysa

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  För mig passar deras tjänst utmärkt. Jag tycker inte avgiften på 0,39 är farlig, men det ligger nära ”smärtgränsen”. Jag gillar att det går att automatisera ett veckosparande samt att de tar emot belopp från 100 kr och uppåt och det investeras fördelat i underliggande ETF:er, dessutom snabbt (senast bankdagen efter mottaget belopp). Jag har svårt att hitta ett sätt att investera så brett med små belopp till den kostnaden.

  Hos både Avanza och Nordnet (och även många storbanker) är ju minsta belopp att investera i en fond 100 kr. Det gör det svårt att spara billigt och brett med små belopp. SEB klarar det (lägst 25 kr per fond), men deras fondutbud lämnar en del övrigt att önska, speciellt deras lågprisfonder där den billigaste indexfonden kostar 0,40.

  Så, jag kommer ha mitt långsiktiga sparande hos dem för det funkar för mig. Varje person måste läsa på om vad denne vill ha för strategi och mål.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du inte vill spara via Lysa, utan ”på vanligt sätt – som alla andra”, behöver du till att börja med ett Investeringssparkonto, ISK.

Det öppnar du på några minuter med hjälp av ett mobilt BankID.

De två stora drakarna är Avanza https://www.avanza.se/ och NordNet https://www.nordnet.se/. Om du väljer någon av dessa blir du förmodligen ganska nöjd. Det är gratis att ha ISK hos dessa två. Om jag börjar argumentera varför den ena eller andra är allra bäst kommer jag starta ett religionskrig, men om du googlar på ”avanza vs nordnet” så kan du fördjupa dig i detaljerna – eller så kastar du tärning. Sammanfattningsvis kan jag säga att båda funkar bra. Det går ju dessutom att ha båda om man så vill.

Det går även att skaffa ISK hos många vanliga banker, men då får du vara mer vaksam på villkoren. Hur många fonder har de att välja på? Avanza och Nordnet har i storleksordningen 1.000 stycken. Hur hanterar de Amerikansk och Dansk källskatt? Hur högt är courtaget på aktier? Och så vidare.

Sedan måste du ju förstås välja vad du ska spara i för fonder. Inte helt enkelt, men eftersom du hamnat här på Rika Tillsammas kanske Nybörjarportföljen kan vara något för dig.

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Därefter är det bara att logga in på ditt investeringssparkonto, leta reda på menyn för månadssparande och knappa in de fonder du vill spara i samt uppgifter för autogiro.

Om du har disciplin kan du självklart även spara manuellt istället för att använda autogiro.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-20 klockan 18:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.