månadssparande
Sök:

månadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bernard

ställde för sedan frågan: månadssparande

Hej

Jag månadssparar 15000 på sex olika aktiefonder på Avanza

det är global index, tillväxtmarknad, Spiltans investeringsbolag, USA index, Europa index och Asien index

Sparandet är på tio års sikt. Jag fick panik efter er senaste blogg. Ska jag sälja allting och ha pengarna på ett sparkonto? Eller ska jag byta till räntefonder? Tacksamt för goda råd

MVH//Bernard

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Faller börsen så köper du billigare och billigare så du behöver inte drabbad av panik.

Sparar du lika mycket i alla fonderna så behöver du däremot kanske tänka på en ombalansering. 60 procent av globalfonden är USA-aktier. Frågan är då om det är nödvändigt att samtidigt spara i en USA-fond.

Den största exponeringen i en tillväxtfond är i Asien. Även här bör du fundera  på, om du dessutom behöver en Asienfond.

Jag förutsätter att du dessutom har ett sparande i bank eller i en räntefond som buffert. Om inte så behöver du ett räntesparande i någon form.

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Bernard!

Om du har balanserat ditt sparande efter den risk du känner är lämplig, så är det bara att fortsätta månadsspara som vanligt så kommer du snitta in dig i börsen när den väl går ner också.
Har du en lång tidshorisont så är det inte mycket att vara orolig för, historiskt sett så går börsen i vågor, ibland går den ner och ibland upp.

Men se till så att du endast har investerat det du kan avvara, det ska vara pengar du klarar dig utan.

Hoppas du känner dig lite lugnare!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-20 klockan 03:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.