Månadssparande Avanza
Sök:

Månadssparande Avanza

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens

ställde för sedan frågan: Månadssparande Avanza

Hej!

Tänker börja månadsspara 10% av min månadslön på Avanza fördelat på två portföljer (Nybörjarportföljen & Globala barnportföljen). Sparandet kommer vara på ca 3000:-/mån.

Hur bör den procentuella fördelningen av dessa 3000kr/mån fördelas på dessa två portföljer? Har också en bufferthink på Avanza, dvs ett sparkonto med insättningsgaranti.

Tacksam för tips!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

100% nybörjarportföljen och 0% den andra om du vill följa hinkprincipen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så du rekommenderar att jag lägger hela beloppet i nybörjarportföljen?
  Vill ju gärna ha någonting i globala barnportföljen också. Tänker att mitt startkapital i den är minst 50-100k. Så vad bör en rimlig målsättning vara med den portföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
 2. Vit pil

  Jag rekommenderar inget. Men eftersom du nämner ordet ”bufferthink”, och dessutom två andra portföljer med den fördelningen du sa, dvs typiskt mellanriskhink och den passiva hinken, så utgick jag från att du försöker köra efter hinkprincipen. Och enligt den principen fyller du först bufferten. När bufferten är full fyller du på mellanrisk. När den är full tar du den passiva hinken. Inte in något läge sparar man i mer än en samtidigt, utan man fyller på den ”lägsta” som inte är tillräckligt stor.

  Sedan måste du ju inte följa hinkprincipen, det är mest mental bokföring. Värdet av denna mentala bokföring ska dock inte förminskas. Du kan så klart göra precis som du känner för, men i så fall är det något annat än hinkprincipen du kör på.

  Du kan också slå ihop allt till en portfölj och ha andelen räntor som motsvarar antal år du är född, eller köra 100% aktier tills du är 55 och därefter minska andelen aktier som AP7 Såfa, eller köra principen ”10% aktier per år du kan låta pengarna vara”, eller bar-bell, eller någon annan strategi. Det finns hur många strategier / mentala bokföringar som helst, och hinkprincipen är en av dem. Men väljer du hinkprincipen och vill köra enligt den, så är det 100% nybörjarportföljen tills den är full som gäller.

  Om du ”ju gärna vill ha något i globala barnportföljen också” så ha det. Då har du en egen strategi som är som du vill ha den, men då blir det kanske lite svårare att svara på hur du ”bör” göra eftersom du väljer en egen väg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA
 3. Vit pil

  Låter som att jag måste bestämma en storlek på bufferten. Har 350k liggandes på ett sparkonto med insättningsgaranti på Avanza och skulle vilja fördela en summa av dessa pengar i någon/några portföljer med regelbundna insättningar. Jag har inte låst mig till
  Någon strategi, är mer glad över tips och råd vad jag bör göra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-11 klockan 08:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.