Månadssparande fonder
Sök:

Månadssparande fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: Månadssparande fonder

Hej!

Helt ny på fondsparande så uppskattar alla tips jag kan få.

Jag har idag mina pengar på ett sparkonto utan ränta, vilket växer med mellan 7500-10000 per månad. Min tanke är att sätta igång ett fondsparande på 5000 kr i månaden för att sedan trappa upp vid en eventuell nergång. Målet är att minska ner tillgångarna på sparkonto över tid för att inte sätta in en stor engångssumma på fonder.

Är detta ett klokt tillvägagångssätt? Borde jag sätta in mer än 5000 kr i månaden om min ekonomi tillåter det?

Nu till fonder och fördelning. Jag fick tips från bekanta om en fondfördelning jämt mellan Länsförsäkringar Fastighetsfond, Core NyTeknik, Spiltan Aktiefond, Öhman Etisk Emerging Markets, DNB Teknologi, Cliens Småbolag, Swedbank Robur Transition Global och så vidare. Till en början tog jag fram en portfölj med Avanza Global på 35-40% i botten och sedan en blandning av övriga.

Efter mer research insåg jag att det inte finns någon anledning att krångla till det så min slutsats blev följande:

– Avanza Global 70%

– Avanza Emerging Markets 15%

– Spiltan Aktiefond Investmentbolag 15%

Är detta en vettig fördelning för nytt fondsparande 2020? Noterade att samma fördelning rekommenderas tidigare inlägg.

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Det är en bra fördelning och bredd. Snyggt!

Bara av att ha en globalfond så har du +1600 bolag i portföljen, redan där har du en bra riskspridning! Med Emerging Markets så når du också de marknader som en globalfond normalt inte besitter.

Du ska givetvis spara på en nivå som du känner dig trygg med, kan du lägga 5000kr i månaden och sova gott om natten så kör. Att lägga allt man har i ett försök till att leva som en knäckebrödsmiljonär på vägen kanske inte är det roligaste, kan vara sunt att ha en krona på slöskontot också :))

Värt att tänka på, du kommer att få sköta din ombalansering och eventuella förändringar när det behagar och normalt varje år. Är det ett mål så kan du bortse från det här men jag vet att en del nya sparare tenderar att gå ut väldigt hårt med både portfölj och månadssparande för att sen försvinna helt. Likt nyårstränarna på gymmet! Det är ett maraton och inte ett 100 meterslopp, där en del kanske ska välja en robot och starta betydligt försiktigare istället för att pilla själv just för enkelheten och att inte behöva bekymra sig om allt runt omkring utan kontot sköter sig självt. Säger såklart inte att du kommer att agera så, men som en liten heads up :))

 

Kör hårt o lycka till!

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-15 klockan 23:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.