Månadssparande - fondrobot eller global indexfond?
Sök:

Månadssparande – fondrobot eller global indexfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Månadssparande – fondrobot eller global indexfond?

Hej,

i våras tog jag äntligen tag i ett privat pensionssparande. Efter att ha lyssnat på avsnittet om fondrobotar tyckte jag det kändes som en god idé och valde att börja månadsspara i Lysa resp. Opti. Jag är inte speciellt insatt själv och vill mest ha ett relativt tryggt sparande som tuffar på.

Efter att ha läst på lite mer undrar jag dock om det finns några starka argument för att välja fondrobot framför en billig global indexfond. Tex skriver Pensionsmyndigheten i en rapport: ”Om man inte vill välja själv anser vi att globala aktiefonder med låg avgift är ett bra alternativ. I denna situation blir en robotrådgivare onödig.” (Ur: Robotrådgivare – en marknadsöversikt)

Vad anser ni som ha koll – finns det några argument för att fortsätta pensionsspara hos fondrobot, eller skulle ni rekommendera att ha huvuddelen av sparandet på indexfond istället?

Tack på förhand för svar!

Jörgen

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Det är väl framförallt den automatiska ombalanseringen mellan aktier och räntor som man missar och en del riskspridning. De typiska globala aktieindex-fonderna (baserade på t ex MSCI World)  innehåller ca 1500 stora bolag men jag tror t ex Lysa har betydligt fler bolag och i fler kategorier. 6-7000?

Det sagt, vill man ha ett riktigt enkelt, billigt och långsiktigt, +10 år, sparande så är det väl egentligen inget fel i att ha ett automatiskt månadsspar i en global aktieindex-fond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok, så en större riskspridning kan vara ett argument för fondrobot jämfört med indexfond. Tack så mycket!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jörgen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Den största skillnaden mellan en globalfond (som Avanza eller LF Global indexnära) och fondroboten Lysa är att en globalfond innehar (för närvarande) 63% USA och drygt 1% Sverige medan Lysa innehar 40% USA och 20% Sverige (en hållbar svensk indexfond utan småbolag).
Om man absolut måste ha Sverigefonder i sin portfölj skulle jag nog välja t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag och en småbolagsfond i stället, 50/50 (om det inte visar sig att de är alldeles för oetiska och ohållbara).
Därutöver innehar Lysa 12% tillväxtländer och 10% globala småbolag vilka saknas i en globalfond.
Det som är utmärkande för Lysa är att den har en relativt liten andel USA. MSCI ACWI IMI (där tillväxtländer och globala småbolag ingår) innehar 56% USA. Om man inte räknar med Sverige är andelen USA i Lysas aktieportfölj 50% – skillnaden är alltså 6 procentenheter som betyder över 10%.
Om man använder en fondrobot får man en mer diversifierad portfölj med jämnare utveckling och lägre risk, men frågan är om det löner sig ekonomiskt. En tankeväckande bild av Börspsykologen på Twitter.
En bra fondrobot är alltid ett tryggt och säkert kort som är lätt att rekommendera, men jag kan inte säga om den är ett bättre alternativ än en global indexfond. Men åtminstone ur en hållbarhetsaspekt är Opti ett bättre alternativ än både Lysa och en globalfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra och informativt svar, håller med vad Tale skriver.

  Jag skulle säga vid en lång tidshorisont där man egentligen vill ha 100% aktiefonder så passar en globalfond bäst, då slipper man hålla på med ombalansering och som Tale skriver så finns det inte bevisat att Lysas investeringsmodell ska gå bättre än en globalfond med större del USA.

  Vill man täcka upp för förlusten i svensk exponering så går det såklart att komplettera globalfonden med en sverigefond.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Med lite hjälp av Morningstar fick jag fram att andelen Nordamerika i den rekommenderade varianten av globalportföljen är 50,5% (Sverige, guld och räntefonder frånräknade). Även om det ingår lite Kanada i Nordamerika är andelen USA i princip exakt det samma som hos Lysa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-11 klockan 08:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.