Månadssparande hos Lysa VS en "inkomplett" RikaTillsammans-portfölj?
Sök:

Månadssparande hos Lysa VS en ”inkomplett” RikaTillsammans-portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mathias

ställde för sedan frågan: Månadssparande hos Lysa VS en ”inkomplett” RikaTillsammans-portfölj?

Hej alla glada!

Hade tänkt allokera mer kapital månatligen framöver i en lågrisk-portfölj för mer kortsiktiga mål, och vill ju då givetvis använda mig av RikaTillsammans-portföljen för en bra balans. Dessvärre är jag ju införstådd i courtageavgifterna associerade med lågt kapital i portföljen, varför 200 000 kr+ eller större insättningar rekommenderas.

Vore det ändå rent teoretiskt sätt ”bättre” (ur ett rent matematiskt perspektiv) att investera i de billiga fonderna i RikaTillsammans-portföljen jämfört med t.e.x Lysa i en 25/75-mix? D.v.s att jag helt och håller byter guldet mot 25% allokering i Handelsbanken Realräntefond, AMF Räntefond 25%, 25% Spiltan Räntefond, samt 25% i aktiefonderna som vanligt. Eller förstörs allt för mycket av portföljteorin bakom RikaTillsammans-portföljen/Permanent Portfolio då?

Det jag rent spontant har emot Lysa är ju den extra avgiften med tanke på att det ändå handlar om en majoritet räntefonder, samt att jag inte kan vinstmaximera genom att placera de korta räntefonderna i en AF-depå…

Mvh,
Mathias

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En realräntefond är inte en tillräckligt bra ersättning för guld. Guld är en kritisk komponent till permanent portfolio (och andra portföljer som vill ha en unik och riktigt bra diversifiering för den delen).

AMF Räntefond Lång (som jag tror du menar) är inte tillräckligt lång för att kunna fungera som den långa räntedelen i en portfölj.

Det du kan göra temporärt medan du sparar ihop till ett större köp för att courtaget inte ska bli så stort procentuellt

är att månadsspara i AMF Räntefond Mix och AMF Räntefond Lång och sedan sprida ut det på de fonderna Jan rekommenderar.

Guldet kan du månadsspara i Pacific Precious eller Eric Strands nya guldfond, när den nu kommer, och sen köpa ETFS Physical Swiss Gold när du sparat ihop en summa.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-25 klockan 21:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.