Månadssparande i passiva hinken
Sök:

Månadssparande i passiva hinken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av John

ställde för sedan frågan: Månadssparande i passiva hinken

Hej,Jag har sparat i några månader och byggt upp min buffert hink.Har mellan hinken samt passiva i Lysa.Min aktiva lek portfölj som jag har på Avanza vill jag nu börja andvända.Har satt upp ett litet månadsoarande på 1000kr där pengarna fördelas ut påAvanza Zero 20%SEF – Investmentsbolagfond 25%Spiltan Aktiefond 29%Spiltan Globalfons 26% Är detta ett bra upplägg?Känns som att jag lägger flera ägg i samma skål men gillar att spara passivt.Har ni några tankar på förbättringar förslag eller tips ?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du lägger väldigt många av äggen i Sverige…

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om jag vore dig

Zero 30%

Splitan Investmentbolag 35%

Splitan Global investmentbolag 35%

Enkelt o billigt!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej John! Kul att du är intresserad av det här och försöker finslipa din investeringsstrategi.

Som sagt har du  mycket fokus på Sverige och en hel del överlapp. Om du gillar att spara passivt och inte följa specifika marknaden borde du kanske också sprida lite mera än du gör nu.

Avanza Zero kan fungera i ens portfölj och är självklart billigast av alla men den rekommenderas inte ofta här. Det anses vara klokare att satsa pengarna på fonden Avanza Global istället. En aning dyrare men den fonden har betydligt bättre spridning. Avanza Global är en global fond med många olika bolag istället för ett fåtal och endast Sverige som Avanza Zero har.

I din lista skriver du Spiltan Aktiefond? Men vilken menar du? Spiltan Aktiefond Sverige kanske? Eller..  Investmentbolag? Och sedan Spiltan Global; samma fråga; Är det Spiltan Globalfond investmentbolag som du månadssparar i?

Jag skulle göra så här i ditt fall. Enkelt och bra och utmärkt för både 1000 SEK månadsspara och kanske mera i framtiden. Självklart är det bara min syn på saker och hur jag tycker en bra men balanserad fördelning ser ut. Ser det som inspiration:

70% Avanza Global (avgift 0,11%)

15% Avanza Emerging Markets (avgift 0,29)

15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag (avgift 0,24%)

Så får du en gedigen grund/bas med en billig och bra globalfond, blir av med Avanza Zero, får ändå en del Sverige med hjälp av Spiltan fonden och sprider din risk ännu mera genom att lägga till Emerging Markets.
——–

Själv har jag för tillfallet denna fördelning i min långsiktiga portfölj:

55% Avanza Global
20% Avanza Emerging Markets
15% XACT Högutdelande (ETF)
10% Handelsbanken Global Småbolag

Förr hade jag typ 8 olika fonder in min portfölj och en hel del överlapp, men nu är jag faktiskt jättenöjd med min enklare portfölj, geografiska spridning och utveckling.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Adde,

  Tack för dina kloka tankar och idéer. Placerade som ditt första förslag då det var precis det jag var ute efter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-20 klockan 19:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.