Måndsspara eller inte
Sök:

Måndsspara eller inte

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Måndsspara eller inte

Hej! Jag är totalt grön på fondsparande men försöker lära mig!

Om jag investerar säg 100.000 i en fond, jag tänker rätt långsiktigt 4-5år, kanske längre. Vad är bäst då, att fortsätta månadsspara i samma fond, tänker då runt 1000kr/mån eller är det smartast (minst riskfyllt) att bara låta det innerstående beloppet växa (förhoppningsvis). Hur skall jag tänka?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag är också grön men det finns vissa rekommendationer man kan tänka på.

  1. Du ska bara ha så mycket på aktier/fonder som du kan avvara i antal år dvs. 4-5 år = 40-50% (i ditt fall 40′-50′)
  2. Du ska inte lägga alla ägg i en korg, du måste sprida risken, särskilt när det är så kort tid
  3. Långsiktigt brukar vara 25-30 år. 4-5 år är väldigt kort tid och det finns en stor risk att det inte hinner komma tillbaka vid en nedgång.
  4. Om horisonten ”bara” är 4-5 år och du behöver dessa pengarna hade jag max investerat 40% och resterande i ett fast sparkonto på t.ex. Hoist eller Santander med insättningsgaranti.
  5. Minst riskfyllt får du om du fyller på fonden med ett mindre belopp varje månad.

Hade jag vart dig hade jag läst relevanta artiklar som Jan publicerat här: Tjäna pengar, spara pengar och bli rik.

Sist men inte minst får jag känslan av att du absolut inte vill förlora pengar och då hade jag avrått dig eftersom tidshorisonten är för kort.

Lycka till med beslutet, väg för och nackdelar. Det är dina pengar och ditt ansvar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anders!

För att svara på din fråga så säger jag precis som Alexander; 4-5 år är gränsfall att de ska placeras på börsen om det är pengar du är rädd om och som ska användas efter den perioden.

Annars skulle jag säga gå all-in med allt på en gång i en bra, bred och billig global indexfond. Sen finns det olika skolor om man ska månadsspara eller årsspara. En majoritet månadssparar för att det är enkelt och bara rullar på och då ska du självklart skicka in pengarna i samma fond.

Jag har själv ca 550\’ i EN fond, SPP Aktiefond Global. Den innehåller ca 1700 bolag spridda över hela världen och försöker följa ett index som heter MSCI All Country World. Om du tror att du kan diversifiera bättre än det så är det bara att välja egna fonder.

Jag tror inte att jag gör det bättre, så jag har bara en fond.

Jag behöver aldrig omblanasera och det är lätt att ta ut pengar utan att sälja av från flera fonder om det skulle behövas.

Sen får man tänka på en sak när man pratar om att förlora osv… Om du har 100000:- och de sjunker till 80000:- och du kommer på att du måste ta ut 10000:- så är det 70000:- som fortsätter växa så fort det vänder. De 10000:- du tog ut är ju fortfarande värda 10000:-. Det känns ibland som att folk tror att man inte ens kan ta lite av kapitalet bara för att det gått dåligt en period, men det stämmer inte.

Jag själv placerar inte i räntefonder alls. De tester jag gjort visar att de har så jättestor påverkan.

2000:- kronor placerat i Globala barnportföljen (med fyra fonder) 2013-07-01 skulle idag vara värd 3704:-, en ökning med 85,2%. Samma placering i Globala barn med åtta fonder hade var värd 3691:- idag, en ökning med 84,5%. Om jag hade placerat allt i SPP Aktiefond global hade den varit värd 1659:-, en ökning med 83%.

Som du ser vinner de globala och de gör de på grund av Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Jag har inte testat än att baktesta månadsspar för de olika portföljerna ovan, för det kan verkligen ge annat resultat. Jag ska göra det när jag får lite tid över.

Så, behöver du pengarna till något inom 4-5 år, skippa börsen. Behöver du endast en lite del, sätt in den på räntebärande sparkonto och resten på börsen. Fortsätt månadsspara 1000:- (eller 10% av din nettoinkomst) varje månad.

Hoppas det gjorde dig klokare:-)

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-11 klockan 18:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.