Marginalskatt
Sök:

Marginalskatt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

Den här artikeln publicerades 2017-08-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Marginalskatt

Vad är marginalskatt och vad går den till? Vem bestämmer hur hög den ska vara?

Mvh Emma

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Marginalskatten är hur mycket skatt du får betala in på din sist intjänade hundralapp. Marginalskatten ökar ju mer du tjänar. Dock är det extra stora hopp vid ca 440.000 i årsinkomst och ca 500.000 då skatten ökar med 20-25% på det beloppet som är över respektive nivå. För varje extra 100lapp extra du jobbar in betalar du alltså ca 55kr i skatt.

Vid belopp upp till 18.800 är marginalskatten 0, dvs ingen skatt. Tjänar du 19.000 betalar du skatt för 200kr dvs din marginalskatt blir 30%. För varje 100lapp extra du jobbar betalar du alltså 30 kr i skatt.

Det är alltså inte lika lönsamt att jobba extra om man redan har en hög lön som om man har en mer normal inkomst. Man kan dock ifrågasätta om en sådan skattenivå gör att folk inte vill ta ansvarsfulla eller svåra jobb eftersom det inte är värt den extra ansträngningen.

Det är riksdagen som beslutar om marginalskatten efter förslag från regeringen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-18 klockan 10:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.