Måste en diversifierad portfölj innehålla många innehav?
Sök:

Måste en diversifierad portfölj innehålla många innehav?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mathias Olsson

Den här artikeln publicerades 2017-05-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Måste en diversifierad portfölj innehålla många innehav?

Jag vet inte hur ni ser på det, men som jag ser det kan en portfölj innehålla två innehav, likvid saldo och ett specifikt värdepapper, och där igenom ge en högst diversifierad effekt. Det är snarare en fråga om volatilitet i värdepapperet och allokeringsprocenten i varje enskilt innehav.

Ser man nyktert på det hela så är det likvida saldot naturligt, negativt korrelerad mot värdepapper (i e aktier, fonder, certifikat m m). Det skapas en naturlig rebalanseringseffekt de emellan utan större problem. Detta kan enkelt verifieras. Ingen nyhet. Så frågan blir ju då bara hur stor del som ska vara allokerat i det där specifika värdepapperet och det har ju med risken man är villig att ta för att få en avkastning i sin portfölj. Följdfrågan där på blir ju hur stor avkastning (d v s hur hög volatilitet) man vill ha på det där värdepapperet. Resten är en fråga om rebalansering enligt egenskapade kriterier (i e specifikt datum, specifikt avvikelsespann m m).

Är man mer konservativ kanske man vill ha endast 5% allokerat i det där specifika värdepapperet och 95% i likvid saldo. Kanske vill man ha en avkastning på 10% för hela portföljen. Detta kräver 200% i volatilitet (200% X 0,05 = 10%) i värdepapperet (hävstångscertifikat med hög hävstång klarar av det elegant). Antingen detta eller så får man öka allokeringsprocenten i det specifika värdepapperet för att den vägen sikta in sig på värdepapper med lägre volatilitet än 200%. Men då ökar också risken i portföljen eftersom den allokering man har också är det som man förlorar ifall underliggande bolag eller utfärdare går i konkurs eller av andra skäl avnoterar värdepapper man är allokerad i.

Vad jag försöker påvisa här är att jag inte tror på att man behöver ha många innehav alls i sin portfölj i syfte att uppnå en diversifierings effekt. Det är, som jag har nämnt vid tidigare sammanhang här i frågelådan, en fråga om att ha negativ korrelation i sin portfölj och resten handlar om det som jag har nämnt ovan. Det säger sig självt, kan jag tycka, att det är enklare med två innehav i en portfölj än 20 stycken eller vilken volym innehav man nu insisterar på att ha i sin portfölj. Jag tycker också att det faller sig naturligt att större del i likvid saldo innebär lägre risk än en massa innehav (alla innehav kan faktiskt, vid en i e systemisk krasch bidra till total förlust av portföljen om det vill sig riktigt illa. Likvid saldo har ju en viss garanti, det bör vi väl ändå vara överens om?). Sedan kan man uppnå en högst konservativ avkastning till en lika så konservativ risktagning med endast ett värdepapper i förhållande till det likvida saldot (se ovan för ett exempel på detta).

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tjena,

Till att börja med vill jag bara säga att korrelationen mellan likvida medel inte är negativ, snarare 0. Sedan så förstår jag inte hur du avser att få 200% avkastning med hävstång. Om det går åt fel håll förlorar du mer än det du investerat, dvs dina likvida medel. Du kan visserligen ha stop loss men då kommer dina investeringar slås ut ganska snabbt så fort det svänger åt fel håll.

Visst kan du diversifiera med likvida medel också, men det skadar inte din förväntade avkastning att ha flera aktier så länge de har lika förväntad avkastning. Väljer du exempelvis tre aktier du tror kommer avkasta 200% så blir ju din förväntade avkastning 0,3*200% + 0,3*200% + 0,3*200% = 200%. Samtidigt minskar ju din risk eftersom du köper 3 aktier.

Inte helt säker på att det här var ett svar du hoppades på men hoppas det hjälper dig spinna vidare på din idé

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-14 klockan 17:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.