Måste få tummen ur nu. Jag har 2,5 milj på företagskonto som jag kan investera.
Sök:

Måste få tummen ur nu. Jag har 2,5 milj på företagskonto som jag kan investera.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert

ställde för sedan frågan: Måste få tummen ur nu. Jag har 2,5 milj på företagskonto som jag kan investera.

Måste få tummen ur. Jag har 2,5 milj på 0% företagskonto (värdelöst jag vet!) som jag inte behöver nyttja på några år  (& 1 milj på privatkonto (aktiefonder)).

Av dessa 2,5 milj så kan jag plocka ut dryga 1,5 milj från företaget genom aktieutdelning samt pengar som företaget är skyldig mig, om det är någon fördel att plocka ut och investera dem privat alltså? Eller så låter jag dem ligga i företaget och så investerar jag dem där.

Tyvärr så har jag varit alldeles för inaktiv med företagets pengar. Har varit såhär de senaste 6-7 åren.

Nu kontaktade jag min bank & de var ivriga att jag skulle investera dem i deras kapitalförsäkring, men med x antal % per år i avgifter…. på 2,5 milj innebär det ca 5-6000 i avgift per år, inte supermycket, men vet inte heller vad jag får för dem jämfört med Avanzas 0:- avgift per år.

Jag vill nu investera dem vettigt och med så god avkastning som möjligt såklart. Tanken är förslagsvis ett kapitalförsäkringskonto, där jag tänker Avanza för deras låga avgifter.

Jag har inte heller satt in pengar för min pension på alla år. Trots att det är ganska förmånligt genom företaget. MEN har också hört att jag lika gärna kan låta pengarna ligga i företaget. Jag är 44 år gammal och är ensam ägare i mitt AB.

Sprida risken genom att gå in med 50.000 per månad från och med nu december & köpa diverse fonder i olika marknader. Kanske några stabila aktier med avkastningsmöjlighet.

Vad skall jag göra.

Tacksam för svar.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jämte Robins svar så brukar tumregeln vara – men kolla alltid med dina rådgivare först:

  1. Ta ut lön upp till brytgränsen (ca 44 000 kr) för att maximera avsättning till bl.a. pension och SGI
  2. Ta ut maximal utdelning och återinvestera pengarna privat
  3. Ta ut tjänstepension i den mån det behövs för framtiden
  4. Först därefter investerar du företagets pengar via kapitalförsäkring, därefter via AF (finns vissa skattefördelar även med AF, framförallt avdragsrätt)

Jag vet att LYSA jobbar på att erbjuda KF för företag, jag har en sådan via deras beta-test och jag tror Opti också har KF redan i dagsläget. Sedan erbjuder naturligtvis både Avanza och Nordnet det. 👍

Lycka till och grattis till en god ekonomisk situation!

Hälsningar,
Jan

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Robert!

Först så skulle jag säga att investera i företaget är att prioritera då du slipper bli beskattad på aktieutdelningen, du är även 100% ägare av aktiebolaget och har då ingen annan att ta hänsyn till.

Lite info som jag saknade i denna fråga är på hur lång sikt du vill placera dessa pengar, du skriver att du inte behöver dessa pengar på några år. För att placera i aktier så bör du ha en placeringshorisont på minst 5 år men gärna mer för att du inte ska komma ut med mindre pengar när du väl behöver dessa.

Dom förslagen du får från banken brukar ofta vara väldigt höga kostnader på.
Om du inte vill placera pengarna själv i aktier eller välja fonder, så finns det många andra alternativ du kan använda som kostar mindre, Avanza har t.ex deras fond Avanza Auto som placerar i en massa olika fonder med en låg avgift på 0.5%, där kan du välja hur hög risk du vill ta. Avanza Auto 1 är mest räntor och nummer 6 är 0% räntor.

Sedan finns Lysa som Jan har intervjuat här: https://rikatillsammans.se/lysa/

Även Nordnet har en robotplacerare.

Men läs gärna Jans artikel om placering här: https://rikatillsammans.se/vilken-portfolj-ar-bast-over-tid/ och bilda din egen uppfattning om hur stor risk du är villig att ta!

För avkastning handlar alltid om hur hög risk du är villig att ta!

Hoppas detta svarar på din fråga!
Kommentera gärna så ska jag svara om du har några fler frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-22 klockan 17:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.