Måste jag se till att det finns likvida medel för avgifterna på ett KF-konto?
Sök:

Måste jag se till att det finns likvida medel för avgifterna på ett KF-konto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nils

ställde för sedan frågan: Måste jag se till att det finns likvida medel för avgifterna på ett KF-konto?

Är på gång att starta ett KF och läser att till skillnad från ett ISK så dras skatten direkt från ens KF-konto och även den så kallade riskpremien.

Innebär detta att jag som ägaren av denna KF måste se till att det finns likvida medel på detta konto så att dessa avgifter kan dras?

Om så är fallet, vad händer om jag inte har tillräckligt med likvida medel på mitt konto?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nils!

Exakt så, du måste se till så att likvida medel finns på kontot så det kan dras.
Om du inte har så antar jag att det blir lite som ett lån som du kommer behöva betala ränta på ditt banken.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svaret Robin!

Det gör KF bra mycket mer krångligt än ISK om man ska jämföra dessa konton.

Premien är en väldigt låg avgift så en mindre summa för likvida medel som täcker denna avgift bör inte vara något problem, men man måste då alltså alltid ha i bakhuvudet att inte investera för alla likvida medel på kontot utan alltid se till att ha kvar några kronor för att täcka premien.

Däremot skatten är bra mycket mer att betala, ska man som KF-ägare veta vad skatten blir på detta konto? Det är ju inte en jätteenkel uträkning direkt. Eller meddelar skatteverket/banken innan till mig vad denna skatt kommer att bli och när denna kommer att dras?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

De meddelar dig i god tid innan de drar skatten och hur mycket.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Använd kredit med 0% i ränta på ditt KF. Då kan pengarna dras från en kostnadsfri kredit. Du kan lätt ha 0kr likvitt på ditt konto och vänta 10 år innan du behöver bekymra dig om att du lånat till skatten. Efter 10 år fullinvesterad på börsen kan du bara sälja av någon procent och använda det att retroaktivt betala skatten med att justera skulden till kreditkontot. Det är ju egentligen ännu mer fördelaktigt än ett ISK där du kommer bli avtvingad att betala skatten per år. Bättre att ha pengarna på börsen än i Maggans bottenlösa fickor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skatten på ISK behöver man inte betala förrän året efteråt, och pengarna kan generera avkastning fram tills dess.

  Man kan naturligtvis skuldsätta sig även för att betala sin ISK-skatt, om man tycker att det är en bra idé.

  Till skillnad mot kapitalförsäkring kan man kvittera schablonintäkten på ISK mot kapitalförluster och andra typer av förluster i deklarationen. På så sätt är skatten på kapitalförsäkring i någon mening bortkastad skatt.

  När det gäller att kräva tillbaka källskatt, som uppstår exempelvis då man fått utdelning på utländska aktier, är det en stor fördel att ha en kapitalförsäkring. Det fixar försäkringsbolaget.

  Man kan i och för sig få tillbaka källskatten på ISK också om man hanterar pappersarbetet själv.

  Bloggaren Lundaluppen ger en inblick i hur det går till:
  https://lundaluppen.blogspot.com/2019/11/det-kom-ett-brev.html

  Han hade alltså väntat i 3 år på beslut av danska skatteverket och fick ett brev att hans ärende nu förväntas handläggas om 18 månader.

  Det gäller att ha gott tålamod och mycket fritid om man varje år ska orka kontakta alla berörda skatteverk i hela världen där man haft en utländsk aktie som gett utdelning, sätta sig in i det landets regelverk och sedan fylla i drivor av blanketter, fylla i märkliga webbformulär och skicka in underlag och beräkningar. Och sedan vänta, vänta, vänta…

  Där kommer kapitalförsäkringen till sin rätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hmm, I min kapitalförsäkring på nordnet tror jag att de tvångssäljer en andel av innehavet motsvarande skatten om inga likvida medel finns på kontot. Men inte säker på under vilka premisser det fungerar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  …yes, så därför har man kredit på sitt KF :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-14 klockan 21:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.