Mätvärden för privatekonomin
Sök:

Mätvärden för privatekonomin

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Mätvärden för privatekonomin

Hejsan!

Jag har börjat intressera mig mer och mer för privatekonomi och är intresserad av hur man kan mäta sin ekonomi. Jag tänker att det som man mäter kommer att växa och det är därför en bra idé att mäta sin ekonomi på regelbunden basis för att se att man går år rätt håll.

Jag har sökt runt en del och kungen av mätvärden är Net worth (tillgångar – skulder) men jag hittar inga andra vettiga värden som man kan använda sig av.

Har ni några förslag på mätetal? Vad använder ni er av?

// Johan

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag mäter nettoförmögenhet varje månad i ett kalkylark. Fast utan huset för att jag inte vet hur det förändras, men man skulle ju kunna göra antaganden baserat på Maklarstatistik.se om man vill.

Jag räknar ut två värden: tillgångar och skulder. Baserat på det räknar mitt kalkylark ut förmögenhet, förändring sedan förra månaden, förändring sedan förra året, snittförändring senaste tre månaderna.

Några värden som skulle kunna vara intressanta men som jag inte riktigt orkat följa upp själv är på utgiftssidan: fasta utgifter per månad, renoveringsutgifter (bra att ha vid försäljning!), budgetposten ”lyxkonsumtion”.

Om jag hade haft variabel inkomst (provision, dricks etc) så hade jag loggat det också för att kunna se mönster och eventuellt fånga upp om det börjar gå sämre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Glömde säga att detta verkligen har hjälpt mig också! Både när jag sparade inför plugg (”hur mycket pengar kommer jag ha på ett visst datum i framtiden?”) och när vi hade en tuff ekonomisk tid (bra att se hur mycket vi gick back och att kunna jämföra med tidigare år, vi upptäckte ohållbara beteenden hos oss själva).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Har du inte med huset alls, eller antar du bara samma värde hela tiden (inköpspris?)?

  För de flesta så är nog boendet ganska dominerande i förmögenheten, så siffran utan det säger nog inte så mycket då.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Dessa skriver jag ner varje månad

 • Tillgångar
  • Uppdelade på tillgångstyp, exempelvis buffert, ISK, bosparande, etc.
 • Skulder
 • Inkomster
  • Uppdelat på bruttolön, nettolön, kapitalinkomst
 • Utgifter
  • Uppdelat på några olika kategorier

Från ovanstående räknas automatiskt sparkvoten (skillnaden mellan inkomster och utgifter, i förhållande till inkomster) då jag investerar allt som blir över. Vidare räknas skillnaden mellan tillgångar och skulder, dvs nettoförmögenhet ut. Skillnaden mellan förra månadens nettoförmögenhet ger hur mycket mer (eller mindre) du har denna månad än förra. Du vet också (enligt ovan) hur mycket som investerats. Du kan då få ut två intressanta siffror:

 • Hur mycket du ökat förmögenheten tack vare sparande
 • Hur mycket du ökat förmögenheten tack vara värdeutveckling på investeringarna

På årsvis skriver jag av en aggregering av ovanstående på årsbasis, allt som står i slutskattebeskedet, orange:a kuvertet, och diverse tjänstepensioner och deras utveckling.

Varför? What gets measured gets done. Detta hjälper mig att kartlägga, förbättra och planera min ekonomi. Byta ut dåliga pensionsförsäkringar, minska stora utgiftsposter, och lägga tiden på rätt sak.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-02 klockan 09:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.