Max Matthiessen Pensionssparande
Sök:

Max Matthiessen Pensionssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jon

ställde för sedan frågan: Max Matthiessen Pensionssparande

Hej,

Disclaimer: Jag är långt ifrån en expert på fonder eller tjänstepension men jag är intresserad. Varningar, tips, tankeställare etc mottages gärna.

Jag misstänker att denna fråga berör många då många arbetsgivare och egenföretagare använder Max Matthiessen för tjänstepension och försäkringar.
Jag tex har via min arbetsgivare möjligheten att välja hur mycket jag vill pensionsspara till tjänstepension via Max Matthiessen. Min rådgivare föreslår Navigera tillväxt 1 vilket jag inte är ett dugg intresserad av. (Årlig avgift är 2,44%, sharpetal 0,4, och betyg 1 på morningstar).
Jag har möjlighet att välja bland fonder i Länsförsäkringars ”utökade fondutbud”, inte illa men det gör en något begränsad. (http://www.lansforsakringar.se/goteborg-och-bohuslan/privat/bank/spara/fondkurser/)
Jag är 26 år gammal i skrivande stund kommer då spara länge, är det rimligt att sikta på en 90/10 portfölj ? Ska jag sikta på 7 fonder eller närmare 10?
Jag tar tacksamt för förslag på fonder(i Länsförsäkringars utökade fondutbud) och fördelningen bland dessa.

Jag tänker mig något i stil med barnportföljen fast med lägre risk, är jag ute och cyklar?
Förslag på fonder som jag anser lämpliga som finns i utbudet:
Länsförsäkringar Global Indexnära.
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära.
Öhman realräntefond.

Mvh Jon

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det borde vara straffbart att rekommendera Navigera 1…

Varför ska du ta lägre risk i något som ska växa i 40 år?

Välj LF. Ta sedan 75% LF Global Indexnära, 5% LF Tillväxtmarknad Indexnära, 10% LF Sverige Indexnära och 10% Öhman Realräntefond. Ombalansera en gång per år (hur man nu gör det i LF:s pensionslösning).

Det är nog det bästa du kan göra med det som finns att välja på.

Förresten, vad menar du med att du kan välja hur mycket du ska pensionsspara, det är väl en given procentsats på din lön?

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Fredrik.
Jag instämmer, blev rent lack när jag såg vad det var för något. De gör bra kulor på den.

Jag tänkte mer på om det är aktuellt med en 100/0 portfölj då det är ett så långt sparande.
Det låter rimligt, jag hade gärna haft lite spiltan men de finns ej i utbudet tyvärr.

Där jag jobbar så påminner lönemodellen om egen firma, jag får betalt i brutto, därefter så väljer jag själv hur mycket lön jag tar ut, hur mycket pension/semester jag ska spara ihop, hur mycket jag ska buffra, köpa telefon etc.
Enligt mig en oslagbar lönemodell.

Tusen tack för ditt svar Fredrik. När allt är klart så uppdaterar jag frågan med vilket utfall det blev.

mvh Jon

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lönemodellen du beskriver känner jag igen. Finns ett stort IT-konsultbolag i Sverige som har den lönemodellen för sina anställda. Men, är du HELT säker på att du INTE kan välja Avanza eller Nordnet? Om du har en så fri modell borde det gå.

  Avanzas tjänstepensionslösning är ju helt avgiftsfri (bortsett från lagstadgade avgifter). Jag har själv två stycken där som jag har flyttat från tidigare arbetsgivare.

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Hej Fredrik.
  I dagsläget så har jag ej möjlighet till det. Jag ska försöka lobba för det, det är ingen enorm firma och de kämpar för att vara attraktiva. I dagsläget så gör jag det bästa av situationen och mitt privata sparande sker på Avanza.

  Hej Emil.
  Jag är ej förvånad.. Hemskt att en rådgivare påstår att detta är ett bra alternativ.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jon

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-28 klockan 14:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.