Maxa kontantinsats eller inte?
Sök:

Maxa kontantinsats eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christoffer

ställde för sedan frågan: Maxa kontantinsats eller inte?

Hej,

Detta är min första fråga här och jag vill börja med att tacka för allt du gör här Jan, podden med dig och Caroline är också helt fantastisk som jag lyssnat mycket på. Ni har lärt mig mycket det senaste året och jag är väldigt tacksam för detta. Nu har jag dock kommit till ett litet vägskäl och undrar vad du eller ni andra läsare tycker att jag ska göra.

Jag kommer att köpa en lägenhet i början av 2020 (nyproduktion), den kommer att kosta 2 000 000. Jag har möjligheten att lägga antingen 15% i kontantinsats men kan också lägga 25% i kontantinsats för lägenheten men inte många procent över 25%. Lägenheten planerar jag att behålla i ca. ett år sen ska jag sälja lägenheten och inte köpa en ny efter det, därefter går alltså pengarna in i annat sparande.

Samtidigt så kör jag sparande på avanza, till stor de enligt fyra-hinkars-pricipen och gillar den metoden, dit kommer alltså alla pengar som jag inte putter in i lägenheten under 2020 gå. I dagsläget ligger min kontantinsats i en lägenhet som ska säljas innan 2020.

Till min fråga, tycker ni att jag ska jag maxa min kontantinsats på ca. 25% och amortera 1% eller dela upp pengar och köra på 10% av mina pengar i avanza och 15% till kontantinsatsen och amortera enligt amorteringskravet 2%? och som sagt, det är bara under 12-18 månader.

Mvh Christoffer

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag skulle nog kört 15% och ta fördel av hävstången och ett fördelaktigt bolån.

Det sagt, en liten varning: Du ska alltså köpa och sälja bostaden en spekulation?

Utöver avgifterna för köpet (uppsättning av lån, mäklare mm) tänk också på att nyproduktion kan innebära en del risker i form av barnsjukdomar (både i bostaden och i föreningen) som du kan behöva ta i tu med innan det är lämpligt att sälja. Personligen skulle jag inte hoppa på en sån grej utan tänker att bostäder bör man äga 10 år eller så och helst bo i själv.

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  @Kalle2: Ja det låter lite som spekulation men sen brukar det gå bra ändå om man följer strömmen och gör som systemet vill att man ska göra. Det är dom som tar lån som premieras av centralbanker och staten och dom som sparar som får betala. Sannolikheten att priserna går upp är större än att dom minskar i alla fall i svenska kronor. Att spekulera i fastigheter är ju att spekulera i en tillgång som har ett underliggande värde. Att vara likvid är en farligare spekulation då pengar inte är uppbackade av något annat än förtroende nu för tiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 2. Vit pil

  Hej Peter.

  Absolut – ”Att vara likvid är en farligare spekulation då pengar inte är uppbackade av något annat än förtroende nu för tiden. ” – Bra sagt!

  Men att köpa och sälja bostäder är ju ändå rätt omfattande, tidskrävande och dyra processer. Därför tycker jag man ska bo i dom själv och se det på 10 årssikt. 1 år blir lite för snävt.

  Samma gäller hyresfastigheter fast då har man iallafall möjlighet att få in hyresintäkter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 3. Vit pil

  Peter!
  Ett sparkonto upp till miljonen garanteras av Svenska Staten.
  En lägenhet inköpt av Oscar Properties… say no more….

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bostadsmarknaden är som andra marknader – priset kan gå både upp och ned. Detta gäller även Stockholms innerstad. Så köp gärna en bostad om du behöver någonstans att bo, men inbilla dig inte att den är en vinstmaskin och se till att du kan hantera ett prisfall på åtminstone 20%.

Tänk dig för innan du spekulerar lgh köp/försäljning. Över tid så kommer bostäder öka i värde men enskilda år liksom börsen kan det gå hur som helst.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På så kort tid spelar det nog inte någon roll vad du gör. På den tidshorisonten kan enstaka händelser i ekonomin bestämma utfallet, och sådana går oftast inte att förutse.

Teorin säger ju att med högre avkastning på börsen så bör man låna så mycket som möjligt och investera där. Men det gäller ju bara för genomsnitt över lång tid. På kort sikt så blir båda alternativen chansningar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej igen och tack för era svar :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-25 klockan 14:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.