Maximera lönsamhet föräldraledighet
Sök:

Maximera lönsamhet föräldraledighet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niklas Krantz

ställde för sedan frågan: Maximera lönsamhet föräldraledighet

Hej !

I slutet av oktober blir jag och min sambo föräldrar för första gången. Jag undrar vi kan vara föräldralediga med maximal inkomst? Dvs. maximera fördelarna.

Så här ser våra bruttoinkomster ut:

Jag: 44 500 kr/mån (ordinarie jobb + extraknäck)

Sambo: 30 200 kr/mån

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ta ut sju dagar i veckan och var därmed så lite som möjligt med ert kommande barn.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Niklas,

 • Har någon av er föräldralön? 10% extra som arbetsgivaren betalar under en viss tid. Då är det bra att man använder upp den iaf.
 • Ju fler dagar ni tar ut per vecka, desto mer pengar får ni. Men tänk på att spara många dagar tills sen när dagis stänger 1 mån varje år, när det är sportlov, höstlov etc. Vi körde 4 dagar första året, och 5 dagar ett halvår till innan dagis började.
 • Det är alltid lönsamt om den med lägre lön stannar hemma, medan du behåller din höga lön. Men försök snälla att tänka långsiktigt. Att mamman stannar hemma majoriteten av föräldraledigheten är den största anledningen varför lönen varierar så mycket mellan könen. Kanske inte spelar nån roll för dig nu, men inte lika kul för henne om ni skiljer er om 20 år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att optimera föräldraledigheten kan göras på många sätt beroende på vad man är ute efter att maximera. Jag känner inte till hela era ekonomiska förutsättningar, men utifrån era löner bör ni ha en stabil ekonomi.

I min familj har vi liknande inkomster men vi optimerar inte efter att få ut så mycket pengar som möjligt. Det vore otänkbart. Istället optimerar vi relationen. Vi sätter en gräns för hur låg inkomst vi kan acceptera och optimerar därefter så att vi kan vara hemma med barnet så många dagar som möjligt.

Dessutom tycker jag att man bör dela föräldraledigheten hyfsat jämnt mellan föräldrarna, även om det inte skulle vara ekonomiskt optimalt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag glömde säga grattis förresten!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen
 2. Vit pil

  Instämmer helt! I min värld är det helt oacceptabelt att bara tänka i kronor. Din sambo har också ett liv utanför hemmet att tänka på.

  Detta innebär givetvis inte att man slaviskt måste ta 50 procent vardera. Sunt förnuft får råda helt enkelt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-07 klockan 09:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂